Från Amerika.

Brooklyn N. Y., 1 Juni.
Nu är den ljufva sommarens tid, sjunger en hvar derhemma, och så få äfven visjunga här i Amerika. Denna sommar har af väderleksprofeter förebådats skola bli kall, och tills nu har så varit förhållandet.
Tillfällen gifvas nu, då enhvar kan få roa sig, om »han blott pengar har»; ty sådana måste man ha i detta land, såväl som öfverallt i verlden. På sommaren tillställas häraf de olika Sv. föreningarne, så k. »pic-nicer» uti derför anordnade parker. Eller med andra ord dans- och lektillställningar, såsom springa kapp i säckar, kapplöpning af de fetaste gubbarne o. s. v.
Bland nöjen inom hus, hade Sv. Luth. Betlehemsförs, 14 Maj ordnat en aftonkonsert, omväxlande med sång, deklamation, piano- och violin- musik m. m. samttal af pastor A. Rodell öfver ämnet: Evas skapelse och Adams sidoref samt Adams och Evas förhållande till hvarandra. Oaktadt det regniga vädret var konserten talrikt besökt, och föredraget afhördes med spänd uppmärksamhet.
Bland andra sevärdheter, får jag äfven nämna P. T. Barnums cirkus, omtalad i hela den civiliserade verldev, förmodar jag. Får je säga min mening, så har jag sett lika bra konstberidare i Visby. Det som var mest sevärdt, var de olika djursorterna, såsom: 1ejon, tigrar, giraffer, leoperder, noshörningar, elefanter, flodhästar, ormar etc. Cirkusen dröjde här endast en vecka, men det oaktadt tjenade gubben bra pengar; ty i Amerika kan man tjena pengar med hvad som helst, den som blott förstår att hitta på något knep, och knepen de äro många. Se här några. En man går till exempel och säljer insektspulver, föregifvande att döda alla möjliga insekter, men pulvret i sig sjelf är ej godt för något, det får man komma underfund med efteråt. En svensk f, d. löjtnant hittade på ett sådant knep och tjenade bra med pengar, men han måste äfven knoga i väg.
Vår landsman Henrik Söderström från Hafdhem hade på sin årsdag 29 vr per en liten uppvaktning, 8 bland andra undertecknad äfven var närvarande. Man hade en glad afton som utsträcktes ända fram till midnatt då uppbrott skedde. Han erhöll en »lysande» present, men hvad? Det får han sjelf säga när han kommer hem, ty han tänker komma tillbaka till Gotland nästa sommer. Borta är bra men bemma är bäst, och det är en sanning. Man älskar sin fädernebygd, och må med sångaren utropa: »Vi längtar du åter till fädernesland?»
Bland andra gotländingar, som jag sammanträffat med, må jag nämna Oskar O. Engström, Goodtemplarordens upphofsman i Visby, samt en hans medbjelpare, A. F. Danielson.
De befinna sig väl och den förre är gift och har en liten näpen gumma samt d:o småttingar. Äfven mösskräddare Johanson från Visby har för en tid sedan anländt hit och syr nu som hjelpare hos en rockskräddare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *