Från sjön.

I tisdags middag inkom till Stockholm engelska ångfartyget Scotsman, hemmanhörande i Leith och fördt af kapten Schlossman, hvilket 27 sistlidne Juli på resa från Uleåborg till Barrow in Farness i Eagland, gruudstötte vid Manenemi båk utanför Uleåborg. Sedan en stor del af däckslasten hyfvats öfver bord och de stora läckorna provisoriskt tätats af dykare, lyckades bergningsångaren Neptun, sedan fartyget blifvit länspumpadt, att taga det af grundet och inbogsera det. Scotsman är en ovanligt stor ångare; den har en drägtighet af 1,090 registerton och en maskin om 180 nominella hästkrafter.
— Engelska ångfartyget Auckland Castle, fördt af kapten P. Rowland, som under resa från Newcastle till Stockholm med last af stenkol, 6 dennes strandade vid Lill-Nassa-skären, nordost om Sandhamn, har i tisdags tagits flott af bergnings- och dykeribolaget N»ptuns ångfartyg Boalos.
Fartygets skador skola vara rätt betydliga och en del af lasten har blifvit kastad öfver bord för att lätta fartyget. Ångaren kommer att bogseras till Stockholm för losning af lasten för att sedan repareras.
Anledningen till strandningen var synbarligen den, att befälhafvaren i verkligheten varit före i sitt bestick och då han nalkats kusten tagit Svenska Högarnes fyrtorn för Grönskärs och sedan basat in på kusten.
— Engelska ångaren Newburg, kapten William Gordon, hemmahörande i Leith och på resa från Kronstadt med planklast grundstötte för ett par dagav sedan vid Gotland och gick läck. Derifrån bogzsserades den af skotsk ångare till Ystad, dit den i tislags på morgonen anlände i haveri: Hjelp lär vara reqvirerad hos Svitzers dykeribolag.
— Eogelska ångaren Fritz William, bemma i Middlesbro och lastad med gaano, strandade i onsdags vid Näsby i Sandby socken & Öiands östra kust. Bergnings och dykeribolaget Neptuns ångfartyg Hermes afgick samma daz från Slite till strandningsstället för att assistera.
— Skeppet Dagmar, hemma i Åbo, kommande från Hernösaud och destineradt till Cadiz med trävaror, har grundstött å Vestra Finngrundet i måndags. Fartyget bar tagits flott och inbogserats till Stugsund af ångfartyget Nyttig.
— Ångfartyget Sonneck, hemma i Bremen och fördt af kapten Becher, har natten till sistlidne tisdag anländt till Gefle redd med 12 fots vatten i storrummet. Fartyget, som från Kristinestad var destineradt till Barcelona med trälast, har troligen varit på grund.

Gotlands Allehanda
Fredagen 10 Augusti 1888
N:r 64.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *