Från landsbygden.

Hemse, 26 Maj.
Storfrämmande
hade Hemse i torsdags, i det att landshöfding Poignant med fru och svägerska fröken von Engeström från Upsala med bantåget hit anlände kl. närmare 10 f.m.
Besöket gälde den qvinliga undervisningskursen vid länets landtbruksskola. Skolan och de derstädezs förfärdigade arbetena togos i betraktande, och syntes desamma vinna vederbörandes bifall hvilket är så mycket mer glädjande för skolan och dess verksamhet som, såsom allmänt kändt är, man i fru Poignant äger en i hudiga göromål ovanligt hemmastadd qvinnea, som med sakkännedom förmår bedöma hithörande frågor och som lifligt är öfvertygad om handaslöjdens nytta för” hög och låg. Efter besöket i skolan, som varade några timmar, intogs middag hos skolans föreståndare dr Sätervall.
Sedan skolan vid 3-tiden egnats ännu ett besök, anträddes återfärden till Visby kl. 1/2 4 e.m., qvarlemnande besöket ett tacksamt minne hos skolans lärare och lärjungar.

Näs, 26 Maj.
Ett störande uppträde
ägde rum efter slutad gudstjenst i Näs kyrka andra dag pingst. Då folket kom ut ur kyrkan, ankom till stället en person, som med häftiga ord och åtbörder gaf sin närvaro tillkänna. Personen i fråga, som i förbigående sagdt är en känd poliskund, aflägsnade sig efter en stund under högljudda svordomar.

En ovanlig syn
fick man se enligt hvad för eder meddelare berättats sistl. Kristi himmelsfärdsdag. En landtman här i trakten var näml. då ute på sin åker sysselsatt med såningsarbate. Af andra personer underrättad om att det var helgdag, ville han först icke tro det, men en titt i almanackan gjorde honom öfvertygad om förhållandet.

Många delägare
i ett hemman kan det finnas på somliga ställen. Så t. ex. vid Skåls i Näs finnas icke mindre än 20, säger tjugu, hemmansägare.

Grönt korn
kan man nu få se på somliga ställen här i trakten.

Gotlands Allehanda
Måndagen 28 Maj 1888
N:r 43

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *