Från landsbygden.

Rone, 24 Maj.
Sjukdomsfall.
Af ett slaganfall träffades konsul Karl Broander andra dag pingst, då han var på tillfälligt besök vid en af sina egendomar i Eke, Han skulle, enligt hvad berättats, just gå uppför en trappa till ett boningshus, då han segnade ned och var och förblef under natten mållös. Läkare eftersändes genast, som tillrådde ho nom qvarstanna på stället ett par dagar. Han är dock nu bättre samt förd till sitt hem och godt hopp fiånes om vederfående.

Vårbruket
kan snart sägas vara afslutadt, Hafre- och kornsådden är på de flesta ställen verkstäld och sättning af potatis pågår på sandjordarne nu som bäst. Stor liflighet och brådska har gjort sig gällande på alla områden för landtmannen nu sedan det tycks vilja blifva sommar på allvar. Ehuru ingen foderbrist just EO ha dock några släpt utsina ungkreatur. Trots värmen ha vedprisen stigit och torr ved är svår att få.

En tacka
har på ett år lammat tvänne gånger, hvilket mycket sällan plägar inträffa. Första gången var i September förra året och andra gången nu i April.

Ystning
pågår nu vid härvarande mejeri med omkring 350 kannor mjölk dagligen.

Rågax
funnos i en åker här 23 dennes.

Stånga 22 Maj.
Eldsvåda.
I fredags vid middagstiden utbröt eldsvåda vid Maldes i Stånga (Lingvallska parten) i en uthuslänga, som nedbrann i grund. Kreaturen räddades med möda, Huru branden uppstått är ännu ej till fullo utrönt, men en 13 års pojke är på goda skäl starkt misstänkt vara den vållande.
Vid i går hållet polisförhör nekade han dock fräckt.
Bygnaderna jämte hästqvarn och tröskverk m. m. voro mycket lågt, en del ej alls försäkrade.

Levide, 18 Maj.
Omenskligt.
En person här i socknen hade häromdagen bedt en sin granne att nedslagta ett honom tillbörigt utmagradt hästkreatur. Men förr än slagten skulle verkställas, skulle slagtsupen inmundigas, hvilken blef något stor, så att både hästens ägare och den s. k. slagtaren blefvo öfverlastade, hvilket hade till följd att slaget af slagtareyxan träffade det arma djuret öfver ögat och hästens ägare öfver händerna. Denne släppte då sitt tag i tömmen och hästen fick tillfälle att rymma ifrån sina tyranner, som funnuo för godt att använda den återstående delen af dagen till en välbehöflig sömn.

Gotlands Allehanda
Fredagen 25 Maj 1888
N:r 42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *