Upprop till Gotlands folk.

År 1874 stiftades föreningen Gotlands Fornvänner med ändamål att, liksom det skett i Sveriges flesta andra landskap, söka från glömska och förstöring bevara de alster af en svunnen tids kultur, hvilka, påträffade på Gotland i större mängd och aft större värde än i det öfriga riket, vittna om vår ös gamla och högt uppdrifna odling.
Såsom resultatet af denna förenings verksamhet och af nitiske och uppoff rande mäns och qvinnors frikostighet reser gig i Visby Gotlands Fornsal rik på dyrbara och intressanta minnen af våra förfäders bygnadskonst, hemslöjd, klädedrägter, af deras lif i skogen och på sjön, i kyrkan och i hemmet. Främlingen, som besöker vår gamla ö, glömmer sällan att i fornsalen fullständiga den bild från forna dagar, hvilken våra ruiner och murar, våra kyrkor och fornlemninogar redan teckuat för honom, och äfven lärde forskare hafva med ifver och intresse studerat vår Fornsals skatter. Allt detta torde tillräckligt vittna om betydelsen af denna samling och af den verksamhet och de uppoffringar som skapat densamma.
Men medaljen har ock en frånsida: den heter brist — brist på nödiga medel att på ett värdigt sätt uppehålla denna institution, brist på medel attinköpa de kulturföremål, som ständigt erbjudas till samlingen, ja till och med att från andra orter hitskafta äfven skänkta föremål eller sådana, om hvilka föreningen och Fornsalen tydligen borde taga hand. Medlemmarnes antal är så litet att deras årsafgifter icke räcka låogt och trots Landstingets välvilja, visad i upprepade årliga anslag, och enskildes uppoffringar af flera slag understiga dock inkomsterna betydligt utgifterna.
För att ej föreningens verksamhet sålunda må förlamas och dess oförmåga att oppköpa eller vårda erbjudna kulturföremål må föranleda dessas bortförande i massor från vår ö eller deras tillintetgörelse, vilja undertecknade, styrelsen för »Gotlands fornvänner», härmed vädja till den stora allmänhetens deltagande för denna sak.
Gotländske män och qvinnor! Inträden i föreningen för att med årsafgiften gifva eder skärt för bevarandet af edra fäders minnen, samlen i vår Fornsal hvad I ännu ägen af för Eder ofta värdelösa gamla ting och låten se att den värme och det nit, som ännu för ett tiotål af år skapade Gotlands fornsal, ännu lefva för att bevara denna skapelse.
Anmälan till ledamotskap i föreningen med fritt tillträde till Fornsalen kan mot erläggande af stadgad årsafgilt, 3 kronor, ske antingen hos någon af styrelsens medlemmar eller hos de ombud i provinsens alla delar, hvilka välvilligt åtagit sig att på detta sätt verka för denna vigtiga sak. Likaledes mottagas af samma personer gålvor till Fornsalens samlingar.
Visby i Mars 1886.
Oskar Rosman.
Carl Sprinchorn.
P. A. Säve.
Harald Gustafson.
J. Kahl.
Johan Hambræus.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 Mars 1886
N:r 20.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *