Från landsbygden.

Väderleken
är ännu fortfarande torr och kylig på Söder. Visserligen föll ett litet välgörande regna natten till i torsdags men det förslog ej något alls i den urtorkade jorden. Blir det ej våtväder snart, så är det fara att vårsädesbrodden ej mäktar skjuta upp ur jorden. Många landtmän ha nu afslutat sin vårsådd, under det en del krapprat begynt såningsarbetet, ty de ha väntat på regn.

Kriget.
Detta är nu allmänna samtalsämnet för dagen härstädes. En del orimliga och ogrundade rykten om detsamma gå i svang, så att man kan mången gång finna det både löjligt och beklagligt. En viss del af allmogen håller alla sådana rykten för sanning och jämra och beklaga sig så att det är gräsligt att höra, uuder det den mera upplysta delen taga saken såsom den bör tagas lugnt och förs:åndigt, ty tcke lär väl Sverige ha utsigt att komma i något krig.

En stork,
en här på orten mycket sällsynt fågel, var härom dagen synlig på en rågåker i Vamlingbo. Den lättrogna och vidskepliga klassen af folket sätter en sådan företee’se i samband med någon stor olycka och påstår, att så fort en sådan fågel visar sig här, bådar det antingen krig och örlig, eller ock missväxt och dyr tid. Inbillning i de enfaldiges bjernor!

Strömmingsfisket
har särdeles på östra kusten varit lönande, så att priset derå äfven nedgått från 50 till 25 öre valen nu förtillfället. Den strömming som fåvgats har varit af tämligen god beskaffenhet.

Dyra kreatur.
Vid den auktion, som härom dagen hölls efter aflidne prosten Krusell i Öja, såldes äfven 2 par utmärkt vackra dragoxar, hvilka gingo till ovanligt höga pris; den ene för 208 kr.
de öfrige omkr; 200 kr. st. En häst betaldes med 408 kr. o. s. v.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 28 April 1885
N:r 34.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *