Potatisbrödet har utfallit till belåtenhet.

Det vid kronobagerierna tillverkade potatisbrödet har nu afprofvats vid Svea lifgarde, där man betygat, att det varit till stor belåtenhet. I synnernet det torra brödet var mycket välsmakande, ja, bättre än det annars brukar vara. Fem sorter hade man afsmakat, både torrt och mjukt med potatismjöl eller potatisflingor. Det mjuka brödet med den senare ingrediensen ar man inte riktigt nöjd med – det var litet ”degigt”, men det kanske var bakningens fel.
Förvaltaren på kronobageriet hade isserligen ännu inte hört något från regementena, men på bageriet hade man varit nöjd med sitt verk. Bäst gick det att baka med potatismjöl. ”Flingorna” göra ofta brödet degigt, man smaken lider inte af blandningen, utan som nödbröd blir det med potatisflingor blandade alldeles utmärkt.
Man har också bakat reservbröd (de små käxen, som användas i fält) efter den nya metoden, och dessa käx ha blifvit mycket bättre än de gamla. Smaken är läckrare, ja, den påminner i hög grad om Albertkäxens. Dessa bestå, som nog litet hvar vet, till 20 proc. af potatismjöl. Reservbröden bakas nu af 10 kg. mjölkmjöl (torrmjölk) och 15 kg. potatismjöl på 100 kg. hvetemjöl.

Gotlands Allehanda
Tisdagen 19 januari 1915
N:r 14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *