Att jernvägsfrågorna

alltid — icke minst under den gamla ståndsrepresentationen — haft ett i viss mån demoraliserande inflytande på riksdagsförhandlingarne, är en känd sak. Men att detta skulle gå så långt, som ryktet nu vill veta, det förekommer oss omöjligt, yttrar Stockholms Dagblad.
Vi höra icke till dem, som obetingadt bryta stafven öfver hvarje politisk kompromiss. Tvärtom tro vi, att en sund och fredlig politisk utveckling bäst främjas på den vägen, för så vidt nämligen med kompromiss får menas en i vigtiga och svårlösta frågor till landets gagnåstadkommen förmedling mellan skilda åsigter. Men öfverenskommelser, som helt simpelt skulle gå ut derpå, att om I rösten för hvad vi föreslagit i den här frågan, så skola vi rösta för hvad I önsken i den der, fastän dessa frågor för öfrigt icke hafva den ringaste gemenskap med hvarandra, sådana öfverenskommelser äro icke politiska kompromisser, de äro helt rätt och slätt köpslagan och röstvärfning i dessas krassaste och lumpnaste form. Till dylikt nedlåter sig ingen verklig politiker, på sin höjd vanliga intrigmakare, ja ännu mer, till sådant nedlåter sig ingen hederlig och rättskaffens man. Det är också derför vi hålla före, att de i fråga varande ryktena omöjligen kunna vara grundade, och anse deras sättande i omlopp såsom en verklig förolämpning mot svenska riksdagens båda kamrar.
Man har nämligen behagat utsprida, att ett aftal, ett slags «pactum turpe», skulle vara träffadt mellan vissa partiledare inom de båda kamrarne i syfte att göra antagandet af de sex bekanta landtmannamotionerna och ett bifall till förslagen om understöd åt eller inköp af vissa privata jernvägar af hvarandra beroende, så att landtmannapartiet skulle köpa sig framgång åt sina sträfvanden genom löfte att rösta för de begärda jernvägsmillionerna, och å andra sidan de som intressera sig för dessas beviljande skulle utfästa sig att till gengäld rösta för härordnings- och grundskattemotionerna, sådana de föreligga. Vi fråga: är det sannolikt, är det tänkbart, att samvetsgranne representanter skulle inlåta sig i en dylik transaktion, eller att en plan, sådan som denna, äfven om den möjligen upprunnit i någon för oss okänd ränksmidares hjerna, skulle kunna omfattas och understödjas af ett flertal inom vår hederliga och obestickliga folkförsamling?

Gotlands Allehanda
Lördagen den 2 Mars 1878
N:r 18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *