Sten Wallebergs sista färd.

Under högtidliga former vigdes igår stoftet efter landskanslisten Sten Walleberg till gravens frid.
Kistan var i förväg placerad på katafalken i domkyrkans kor och omgavs av kandelabrar med levande ljus samt en myckenhet kransar. I domkyrkan hade infunnit sig många vänner och kamrater till den hänsovne, representanter för länsstyrelsen, föreningar och sammanslutningar som den avlidne tillhört, m. fl.
Under samlingen spelade musikdirektör Ludvig Siedberg sorgemusik på orgeln.
Sedan de sörjande anlänt spelade musikfanjunkare Ernst Pettersson på violin »Litanei» av Schubert, ackompanjerad på orgeln av dir. Siedberg, varefter en kör, sammansatt av vänner till den bortgångne, från orgelläktaren sjöng »Mitt liv är en våg». Unisont sjöngs därefter ps. »Fädernas kyrka …», varpå domkyrkoadjunkt S.-E. Wihlborg höll griftetalet med ledning av orden: »Var trogen intill döden så skall jag giva dig livets krona». Officianten tillämpade orden om troheten på den avlidne samt uttalade några tröstens ord till de sörjande. Så följde jordfästningen, som avslutades med Skriftens vittnesbörd om dödens allvar och evighetens hopp, Fader vår och Välsignelsen.
Sedan ps. »Så tag nu mina händer» sjungits, sjöng kören »Integer vitae», efter vilken kransnedläggningen följde.
Landssekreterare Richard Laurin talade för Gotlands läns landsstat, landskanslist John E. Cedergren för Föreningen Landskanslister och landskontorister, förre landskontorist K. Liljeborg för Pensionerade tjänstemännen vid länsstyrelsen i Visby, sekreterare Bengt Ljunggren för Hushållningssällskapet, köpman Nils Ekström för IF Gute och Gamla Gutepojkar, folkskollärare Simon Carlson för Visby bollklubb, detta tal var delvis versifierat, samt direktör Herman Wahlberg som talade för Gotlands Allehanda och vännerna.
Förutom talarnas kransar märktes sådana från Vännerna i residens och landsstat, studentkamraterna, AB Gotlands järnhandel, Försäkrings AB Fylgia och Visby Klubb.
Efter kransnedläggningen spelade musikfanjunk. Pettersson »Largo» av Händel, varpå den avlidnes broder, järnhandlare Bengt Walleberg, framförde ett tack för den hedersbevisning som kommit den bortgångnes minne till del.
Till tonerna av Chopins sorgmarsch utbars kistan av vänner till den avlidne, varefter processionen satte sig i rörelse mot södra begravningsplatsen, där den sedan sänktes i den av marschaller omgivna familjegraven. Se dan de närvarande tagit ett sista farväl sjöng kören »Stilla skuggor» och pastor Wihlborg lyste frid över griften.

Gotlänningen
Lördagen den 22 November 1952
Nr 272

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *