Dyrt att lägga om från gas till el.

Kan staden hjälpa?
Den gotländska elkabeln kan väntas komma i funktion 195455, och då blir det högaktuellt med nedläggning av gasverket i Visby, som emellertid kommer att drivas så länge det finns ekonomiska förutsättningar att fortsätta driften. En omläggning från gas till eldrift blir en dyr historia — man får räkna med 1 á 2 milj. för fastighetsägarna och lika mycket för staden, sade verkmästare Ivar ,lohansson i. en redogörelse för situationen inför fastighetsägareföreningens möte pa Stadshotellet i går kväll.
Civilingenjör K.-E. Larsson, elverkets chef, meddelade, att tidpunkten för en övergång från gas till elektricitet var tänkt till den 1 april 1954. Man måste emellertid räkna med en viss övergångstid, och det vore bäst om fastighetsägarna i god tid sökte kontakt med installatörerna, så att det inte blir rusning på en enda gång. Kostnaden för elinstallation i ett enfamiljshus uppgår till 400 kr plus 4-600 kr för elspis. Elkabeln kommer möjligen att medföra att strömpriset kan sänkas till 10-12 öre pr kW.
Det blev en ganska livlig överläggning efter de båda inledningsanförandena. Man undrade, vad staden kunde göra för att underlätta en övergång, t. ex. i fråga om rabattering, kollektiva inköp av spisar och lån till fastighetsägare. Ingenjör Larsson lovade, att elverket skulle stå till tjänst med rådgivning åt fastighetsägarna i alla hithörande frågor, och vidare framhölls, att Gasol vore en utmärkt ersättning för gav sen och lätt kunde monteras på vanliga gasspisar, vilket hade skett i stor utsträckning vid nedläggandet av gasverket i Sundsvall och Södertälje.
Summan av det hela blev, att fastighetsägareföreningens styrelse fick i uppdrag att följa frågan och i möjligaste mån bevaka fastighetsägarnas intressen.

Gotlänningen
Tisdagen 4 november 1952
Nr 256

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *