HEMSE

Municipalfullmäktige hade i går kväll ett ovanligt långt och debatt-rikt sammanträde. Det första debattämnet gällde brandordningen och sedan övergick man att tala om gatukostnadsbehovet, där municipalnämnden föreslagit att låta distriktslantmätare Berry göra en utredning. Efter ett 20-tal inlägg föreslog hr Axelson bordläggning av frågan, vilket också blev fullmäktiges beslut, och tal. föreslog också en utredning om »municipalsamhällets vara eller icke vara».
Till provborrning för brunn till vattenverket i kv. ’Gamen anslogs 2.000 kr.
Hemse hantverksförening som nu erhållit byggnadstillstånd för ny samlingslokal, har begärt hjälp av kommunen eller att kommunen i framtiden övertar lokalfrågan.
Ersättningsanspråk från Hemse möbelaffär med 1.000 kr samt från Duse & Melin med 786 kr för vattenskador i källarna till följd av att samhällets avlopp ej varit funktionsdugliga vid ett häftigt regnväder i maj föranledde också en lång debatt innan man beslöt betala ut de, begärda beloppen. I sammanhanget diskuterades också enläggandet av en ny ledning i Smissgatan fram till reningsverket och en utredning om detta och om dagvattnet beslöts. Förslag framfördes också om ett cirkulär till fastighetsägarna med råd för skydd vid översvämningar. Municipalnämnden hade föreslagit anställande av en ingenjör med vatten- och avloppsfrågor som huvuduppgift men fullmäktige återförvisade detta ärende till nämnden.
Hundskatten föranledde också en lång debatt och hr Axelson föreslog 50 kr med, möjlighet att ge befrielse eller nedsättning i vissa fall. Hr Nordström gillade ej uppspaltningen och föreslog 25 kr. Vid voteringen segrade 50-kr förslaget med 9 röster mot 7.
Municipalskatten fastställdes till oförändrad 2:50. I staten uppgår driftsutgifterna till 77.732 och kapitalutgifterna till 184.247 kr medan driftinkomsterna utgör 95.979 och kapitalinkomsterna 166.000 kr.
Till valkommitte utsågs T. Konradsson, John Nordström, Henning Svensson, Erik Johansson och Harald Siltberg.

Gotlänningen
Torsdagen 16 oktober 1952
Nr 240

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *