VANSINNESFÄRD

Ambulansen har anlänt. Rune Fristedt förs till lasarettet. Men det är för sent, på sjukhuset kan läkarna ingenting göra för att rädda honom. De kan bara konstatera att döden var nästan ögonblicklig.

Lördagskväll i Visby. Massor av ungdomar söker sej tillbaka till stan från dansstället Kneippbyn. Två ynglingar från Eskelhem — 20-årige Ove Wahlgren och 19-årige Rune Fristedt — har varit på bio och efter en nattkorv på Södertorg sätter de sej upp på motorcykeln för att åka hem. Genom den trånga Söderport kommer ett dollargrin i vansinnesfart, bilen kränger våldsamt, däcken tjuter mot vägbanan.
Motorcykeln har hunnit ett tiotal meter när bilen vräker rakt på den, krossar den, släpar den med sig i högsta fart. En buss får en smäll i förbifarten, innan bilen efter 50 meter stoppas av en husvägg, Hela vägen ett gnistregn från motorcykeln.

Bussen har backats undan. Folkmassan samlas kring motorcykelföraren Ove Wahlgrens kropp. Det råder närmast lynchstämning.

Folk strömmar till, men det tar en stund innan någon fattar olyckan i hela dess vidd. På gatan ligger en ung människa, Rune Fristedt. Han blöder starkt, visar inga livstecken. Någon i massan ropar: Där, under bussen, ligger en till. Bussen backas tillbaka. Några flickor i massan svimmar inför den makabra anblicken av en förvriden, stympad människokropp, översköljd med blod: Ove Wahlgren, motorcykelns förare. Ambulansen kommer snabbt till platsen, forslar bort de båda döda.
Ur bilen kliver en 23-årig yngling, Rolf Hansson. Stegar till synes oberörd bort till ett korvstånd. Den stora, tunga amerikanska bilen av efterkrigsmodell har fått hela frampartiet intryckt, men han och: hans tre passagerare är oskadade. Det är motorcykeln som räddat deras liv. Bilens fotbroms var trasig, motorcykeln fungerade som buffert.
Rolf Hansson har tidigare en dom på sej för kvinnomisshandel.
Nu måste han för polisen erkänna sej skyldig till grov trafikovarsamhet, grovt vållande till annans död, egenmäktigt förfarande (bilen olovligt lånad av fadern), olovligt framförande av bil (körkortet indraget för tidigare rattfylleri). Dessutom måste han medge att han samma kväll druckit 15 centiliter på en restaurang i staden.
Ändock torde han kunna vänta ett relativt lindrigt straff.
(Reportage: Göran Engström)

Söderport är en smal passage även för en
liten DKW. Olycksbilen var en bred
Nash av efterkrigsmodell.

NIDINGENS VILDA FÄRD

Magnus Gernes karta visar vansinnesfärden genom Visby stad.
Bussens kraftiga kofångare av u-järn böjdes vid smällen.
Resans slut: bil och motorcykel har kvaddats mot husväggen.

SE
8-14 maj 1952
Nr 19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *