Jämna söndagsmatcher i klass I-fotbollen.

AIK ännu kvar i toppen – Sliteförlust trots tre straffar.
Att Vänge kommit i ett utmärkt slag har konstaterats förut och det var därför ingen större överraskning att de på hemmaplan betvingade grannen Roma. Rolf Lawergren visade åter stor målfarlighet och med sina två mål gick han upp till ledningen i klass I-skytteligan. I de andra matcherna blev det heller inga sensationer, men AIK fick jobba oväntat hårt för att ta full poäng i Havdhem, Othem-Fardhem spelade oavgjort inför 35 (!) åskådare och jumbofinalen Stenkyrka-Slite blev jämn, men Stenkyrka tog poängen.

För stor Vängeseger.
Efter trettio minuters spel i matchen Vänge—Roma gav Rolf Lawergren hemmalaget ledningen och fem minuter senare ökade samme man försprånget till 2-0 vilket blev halvtidsresultat. Från denna halvlek kan noteras att efter ett litet Vängeövertag under första kvarten blev det jämnt spel. I andra halvleken var det Romas tur att dominera, men framför mål ville det sig inte. Mål gjorde i stället Sture Bergvall och det stod 3-0 och segern tycktes säkrad. Fem minuter senare reducerade Gösta Andersson för Roma och det var faktiskt underligt att Roma inte fick fler mål så som man pressade. 3-1 blev alltså slutsiffrorna.
I andra halvlek, hade vi ett kolossalt övertag i spel, säger Romas lagledare Knut Karlsson, men något mål kunde vi inte få. Jag
tror att Vänge bara var uppe ett par tre gånger vid vårt mål. Spelar Vänge så dåligt som i går, så blir det säkert inga fler poäng i höst. Det var en stor skillnad från förr, tyckte Knut.

Eskil Larsson och Lasse Jakobsson var de dominerande i Vängeförsvaret och i kedjan var Rolf Lawergren den bäste. Romas starka del var, som så många gånger förr, ytterhalvorna.

Straff gav poäng.
Inför cirka 35 åskådare möttes de båda »kraftfulla» lagen Othem och Fardhem och så mycket att se var det inte, så att den svikande Othemspubliken må vara förlåten. Resultatet blev 1-1, med ett mål gjort i vardera halvleken. Första målet blev Othems och det var Sture Jakobsson som förvaltade en chans som Fardhemsförsvaret ställde till förfogande. Fardhemsmålet, som kom efter 15 min. spel in på andra halvlek, gjordes på straff av Holger Hallgren. Det var »Henna» som var »syndaren». Så mycket om spelet är inte att säga, det var stundtals fartfyllt, men det halkiga underlaget gjorde att spelarna inte kunde få någon stadga på benen, så att med skottprecisionen blev det dåligt. Efter spelfördelningen må resultatet betraktas som rättvist.

Gott Havdhemspel.
AIK fick jobba oväntat hårt för sina båda poäng i Havdhem och det riktiga hade också varit ett oavgjort resultat, då AIK:s segermål enl. vad man hävdar på Havdhemhåll luktade synnerligen starkt offside. Hemmalaget hade knappt övertag under första halvlek och efter 25 min. tog man ledningen på straff och exekutor var Karl-Erik Karlsson. »Belle» Andersson kvitterade emellertid fem min. senare och det blev också halvtidsresultat. I andra halvlekens 35:e min. gjorde Sune Almlöf AIK:s segermål. Spelet var inte så dåligt och det präglades av hög fart, men i andra halvlek sjönk standarden i takt med konditionen.

Vad jag uppfatta de så var AIK:s segermål inte offside, säger domaren Victor Wenell. Ett skott kom, från högersidan och målvakten tappade bollen och »Kajan» rusade fram och slog in bollen. Man kan väl aldrig vara offside när Mal har bollen framför sig. Spelet var annars av normal klass I-klass, men Havdhem hade de bäst genomtänkta anfallen och försvaret spelade även bra. Laget kommer nog, slutar förbundssekreteraren.
Återstår att nämna att ungefär 200 personer tittade på.

Sex straffar.
Stenkyrka, där Slite var på besök, var det livat värre. Inte mindre än tre straffar fick Slite, men av dessa lyckades man irite få in mer än en. Man kan också i detta sammanhang nämna, att i B-matchen som fick avbrytas 10 min. före full tid på grund av mörkret, att Slite även där hade tre straffar.
I B-matchen blev också en Stenkyrkaspelare utvisad, Arne Larsson heter han och får nu vänta på sitt straff.
För att återgå till A-matchen, så inledde. Slite starkt men målchanserna missades. Första målet kom på straff säkert lagd av Henry Lundahl, man hade haft en straff tidigare, men den hade missats. Hi Rolf Bengtsson kvitterade emellertid. 1-1 blev halvtidsresultatet. I början av andra halvlek fick Slite åter straff, men Ivar Wallin knep bollen, eller riktigare bollen gick rakt på honom. Bengt Svensson ordnade i stället ett mål, men Sven Andersson ordnade till ett par mål och hemmalaget vann därför med 3-2. Nämnas kan att Stenkyrka fått inte mindre än sju straffar på halsen i år, men bara en har gått in. Herman Lorenz dömde.