Fårösundsfurir spårlöst försvunnen

efter lång isolering på Skarvgrund.

Livräddningsbåten vid Skärsände.

Uppkrupen på ett 100 meter långt skär, Skarvgrund i Fårösunds södra gatt, och i 25 sekundmeters storm Utan minsta vindskydd, satt på måndagskvällen en amatörfiskare från Fårösund, 25-årige musikfuriren vid KA 3 Bo Andersson. Försök att med raketer skjuta en lina över till skäret för att få över förnödenheter misslyckades. Vid 5-tiden i dag på morgonen lyckades livräddningsbåten från Skärsände la sig in till skäret. Detta var emellertid tomt, och det enda man fann var ett par handskar, som låg i ett ståvärn, som användes vid sjöfågelsjakt. Efterforskningarna fortsätter nu med hjälp av ett Catalina-plan och vedettbåten Granat från KA 3.
Spaningarna koncentreras till ett område väster om en linje från Fårö ostspets söderut och norr om en linje österut från Östergarn. Det kan nämligen tänkas att Andersson under natten sökt ta sig över Fårösundsgattet på en livräddningsflotte, som ett av spaningsfartygen förlorade under natten, och på flotten drivit ut till havs. id tiden för tidningens pressläggning hade dock inga spår inrapporterats.
Man kan dock inte utesluta tanken att Andersson efter de fruktansvärda timmarna i stormen och kylan på det ensamma skäret, som ligger mitt i södra farleden, blivit så apatisk att han utan att närmare tänka sig för gått i sjön för att söka ta sig i land på Bungestranden. Dit är det emellertid 400-500 meter och i den kraftiga sjöhävningen har han inte haft någon möjlighet att ta sig i land med livet i behåll.
Det var vid 12-tiden på måndagen som Andersson i en mindre roddbåt en s. k. gotlandssnipa, som är avsedd för 2-3 personer, gick ut för att pröva lyckan med ett nytt spinnspö. Han överraskades av en nordvästlig storm och måste rädda sig i land på Skarvgrund. Sedan ett par fiskare vid 17-tiden observerat Anderssons situation och larmat KA 3 organiserades en räddningspatrull under ledning av stabsingenjör Lindblom.
KA 3:s »Örnen» och en dansk trålare R 17 »Tryg» med förstärkt besättning gick ut till skäret för att söka rädda den nödställde. Stormen tilltog dock ständigt och det visade sig omöjligt att få kontakt med Andersson på grund av brottsjöarna kring grundet. Försök att med raketer skjuta över en lina till skäret för att få över mat och torra kläder lyckades ej. Vid midnatt hade man skjutit slut på raketerna. Andersson, som säkerligen blivit genomblöt redan under fisket och sedän frusit fruktansvärt i den kalla blåsten, syntes då springa omkring för att hålla sig varm.
Undsättningsarbetet avbröts vid midnatt och fartygen återvähde. till Fårösund. En patrull sattes emellertid ut på närmaste strand och skickade strålkastarljus ut mot Skarvgrund för att den nödställde inte skulle, känna sig helt övergiven.
Tidigt i morse gick livräddningsbåten från Skärsände, som legat på varvet i Fårösund, ut till grundet. Även Bungeörlotsarna gick ut med sin båt. Stormen hade nu bedarrat och vindstyrkan uppskattades till cirka 10 meter i sekunden.
På skäret fann man som nämnts ett par handskar i det öppna ståvärnet och vidare påträffade man en roddbåt, vilken dock inte anses ha varit den som Andersson använt.
Den torde i stället ha tillhört något fiskelag som varit i land på skäret och sedan lämnat båten kvar. I Fårösund bedrives nämligen ett visst slags fiske, varvid två båtar användes.

Gotlänningen
Tisdagen 23 september 1952
Nr 220

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *