När männen tog initiativ till syförening.

Om detta berättade pred. H. Pettersson vid söndagens missionsmöte i Hejnum som fick en särskild festlig prägel eftersom två syföreningar vid detta tillfälle firade 80-årsjubileum, ty redan år 1872 bildades nämligen enligt vad den muntliga traditionen berättar en gemensam syförening för Hejnum och Bäl.
Ilögtiden, som samlat många deltagare från såväl Hejnum som Bäl, började med högmässa i kyrkan där diitriktsförest. Lindh predikade. Efter kyrkkaffe i skolan fortsattes mötet där. Pred. H. Pettersson gav då med ledning av vad traditionen och gamla handlingar berätta några glimtar från syföreningarnas första tid. Det var ofta männen som tog initiativet till bildandet av dessa s. k. arbetsföreningar. I en tid av penningknapphet ville man genom inkomsten av ett frivilligt arbete stödja missionsverksamheten. Ofta brukade då männen gemensamt ett stycke jord, vars avkastning skulle gå till missionen. Men även på annat sätt medverkade de. Den för Hejnum och Bäl gemensamma syföreningen bildades sålunda på initiativ av skräddarmästare A. Tingström, Hejnum, och många år stod han i ledningen för syföreningen. Det exakta årtalet för denna syförenings bildande vet man inte med bestämdhet, men troligast var det 1872. Enligt uppgift i Gotlands Missionstidning i juli 1913 bildades Hejnum syförening den 28 augusti. 1876 under medverkan av dåvarande vice pastor i Martebo C. G. Alvegren. Men enligt muntliga uppgifter var det troligtvis då som man delade syföreningen, så att Bäl bildade egen syförening.
Vad var då den innersta drivkraften till att alla dessa syföreningar bildades? Den torde djupast bottna i den personliga upplevelsen av det kristna evangeliet, talaren påpekade också hur detta samband kom till synes 1 en av dagens texter där det talas om hur den andliga välsignelse församlingen i Korint mottagit verkade så att de gav gott hjärta till i överflöd till allt gol t verk.
Len kort predikan påminde sedan distriktsförest. Lindh om det stora andliga uppbyggnadsarbete som missionsarbetets pionjärer fått utföra, han erinrade också om hur syföreningarna i Hejnum och Bäl vårdat och bevarat arvet, därom vittnar det predikstolskläde, som Hejnums syförening skänkt församlingens kyrka, vilket för första gången togs i bruk deflnna söndag, men syföreningarna har inte bara bevarat arvet från fäderna, de har också fört verket vidare. Han framförde till sist å Evangeliska fosterlandsstiftelsens och Gotlands missionsförenings vägnar ett tack till dessa båda syföreningar för deras insats i missionens tjänst.
Pred. Pettersson påminde i avslutningen om att den äldste närvarande syföreningsmedlemmen, fru Nilsson, Bäl, deltagit i syföreningsarbetet sedan .år 1900, att missionsintresset lever vidare också bland männen därom vittnar den påbörjade restaureringen av lokalen i Hejnum, som helt utföres på frivillighetens väg.

Gotlänningen
Tisdagen 16 september 1952
Nr 214

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *