Visbyyngling gjorde ”stötar” vid

Södertorg före resa till anstalt.
En sjuttonårig visbyyngling greps i dag på bar gärning av Visbypolisen. Ynglingen som tidigare haft med polisen att göra för skrotstölder m. m. gjorde i natt två stötar dels mot Löfveberg & Peterssons affär dels mot Granlunds cigarraffär på Södertorg. Han skulle i kväll ha farit med en socialvårdsman till fastlandet för vård på ungdomsanstalt men passade på att »förse» sig innan avresan. Polisen som i dag på f. m. höll utredning på platsen, kunde lätt gripa ynglingen, då en frisör på Södertorg anade oråd och anmälde honom, då ynglingen höll på att växla in silvermynt till sedlar.
Inbrotten har ägt rum mellan kl. 1 och 2 i natt, säger poliskommisarie Anders Attner för Gotlänningen. Boven hade med hjälp av en skruvmejsel fått upp ett fönster på bakgården till Löfveberg & Peterssons affär. Inne i butiken har han tydligen haft god tid på sig och gjort den verkliga ronden. En del pengar på kontoret hade han lagt beslag på till att börja med. Sedan hade han övergått till kassaapparaten som länsades på 120 kr. Bärpåsar hade han plockat fram, som han fyllt med »Socialgrupp I» cigaretter, eller rättare Philip Morris, och flera finare märken. Det var sammanlagt ett hundratal 20paket. Sedan blev det konfektyrernas tur och av detta hade han plockat en kasse full. Den kassen lämnade han dock kvar!
Detta inbrott har troligen ägt rum efter det han gjort en misslyckad stöt mot Granlunds cigarraffär, där han mejslat på skyltlådorna utanför samt på dörren och handtaget, som han gjort åverkan mot.
Vid utredningen på platsen i dag, fortsätter poliskommissarien, strosade emellertid ynglingen omkring på Södertorg. Han hade varit inne på flera ställen och försökt få silvermynten inväxlade. En frisör på platsen visste om inbrottet, misstänkte ynglingen och anmälde honom. Polisen tog honom sedan inne på ett café.
Vid senare förhör med brottslingen, ville denne ha sagt att han inte varit ensam utan haft en »kompis» i sällskap. Den hårdnackade föll dock till föga och bekände allt. Han hade vid tillfället 119 kr på sig. Tjuvgodset fann polisen senare i pojkens hem. Han hade gömt det uppe på vinden under sågdusen i trossbottnen.

Gotlänningen
Fredagen 12 september 1952
Nr 211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *