Gotlandsbåtarna till Kappelshamn.

’Visby’ och ’Thjelvar’ inblåsta.
Den hårda västliga stormen som hållit sig mera över än under 20 sekundmeter har vållat stort avbräck för Gotlandstrafiken. »Visby» som skulle ha gjort natturen från Visby i går kväll blev inblåst i Oskarshamn. »Gotland» och »Drotten» som kom från Nynäshamn i morse måste gå till Kappelshamn.
»Visby» gjorde i går en dagtur till Oskarshamn och skulle sedan återvända för att gå till Nynäshamn på kvällen. Man räknade emellertid med att den skulle få svårt att angöra Visby under natten, varför den fick ligga kvar. De passagerare som skulle ha åkt med den till Nynäshamn fick genom högtalare reda på situationen och inkvarterades på Stadshotellet, Snäckgärdsbaden och Vandrarhemmet.
»Gotland» och »Drotten» gick från Nynäshamn i natt och var framme på Visby redd i ord. tid. Det fanns emellertid ingen möjlighet att angöra hamnen, där sjön i ett slog över vågbrytaren, varför båtarna fick fortsätta till Kappelshamnsviken. Dit kom de vid 10-tiden och landsättningen av passagerare började omedelbart. Med bussar fördes passagerarna till Visby och en del av godset togs in med lastbilar. Vid 12-tiden kom »Visby» till Kappelshamnsviken från Oskarshamn och även dess passagerare fördes i land.
De passagerare som skulle ha åkt med »Visby» i går kväll gavs tillfälle att åka med »Drotten» som går från Kappelshamn direkt till Nynäshamn. Om vädret tillåter skall »Gotland» och »Visby» tas in till Visby i kväll och går sedan ord. tur till Nynäshamn, medan »Drotten» tar ord. kvällsturen från Nynäshamn.
»Thjelvar» skulle ha gått till Kalmar i går kväll, men släpptes inte i väg. Den skall gå i kväll i stället och därigenom blir »Thjelvars» dagtur till Kalmar inställd.
Dessa turlistor blir givetvis beroende av vädret. Väderleksutsikterna visar på avtagande vind, och vi hoppas därför kunna genomföra programmet, säger konsul Sven Walberg som lämnat ovanstående uppgifter.

Inga nämnvärda skador på fiskehamnarna.
Från olika fiskehamnar och platser längs Gotlands västkust rapporteras inga nämnvärda skador. I Lickershamn klarade sig själva hamnen bra då vinden var mest västlig och kraften ebbade ut utanför. Det har givetvis varit omöjligt för traktens fiskare att gå ut. Tidigare har en del goda fångster av strömming gjorts, berättar fiskaren Ragn. Ljunggren. Skälsö fiskehamn har klarat sig bra liksom hamnar söder om Visby. I Djupvik har emellertid den kraftiga sjöhävningen åstadkommit att en del kistor vilka man i sommar färdigställt för att bättra på den nybyggda bryggan givit sig lit på drift och det blir nu ett extra arbete att få dem tillbaka på sin plats när sjön lugnat sig.
På Stora Karlsö betecknar man inte denna storm som så särskilt hård — värre har man varit med om. Ett par båtar passerade ön i går och stampade hårt i den grova sjön men annars har ingenting märkvärdigt inträffat. Vindstyrkan kulminerade vid 4-tiden i morse då den var 19 sek/m. Vinden har nu börjat mojna, och vid 10-tiden var vindstyrkan 17 sek/m. Karlsö fick i går 7,2 mm regn.
Gotska Sandön rapporterar 22 sek/m vindstyrka i natt. Också här tycker man att det varit en stormnatt som många andra — något ovanligt har inte inträffat. I går iakttogs en båt med däckslast som gick sydvart, troligen på väg från Finland. Sjön spolade ideligen över däcket men fartyget plöjde sakta men säkert sin väg vågorna.
Som en följd av den västliga stormen har vattenståndet avsevärt ökat längs västkusten. I badviken på Snäck steg vattnet nära en halv meter och nådde över barriären innanför badbryggan. En hel del lösa föremål har spolats upp på land. Vid Strand hotell på Strandgatan har ena stammen på ett dubbelstammigt träd blåst omkull och trädkronas fallit ut över parkeringsplatsen där dock utan att anställa några skador på de bilar som stod där under natten.

Gotlänningen
Fredagen 29 augusti 1952
Nr 199

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *