Relarivt god turistsäsong, i sommar

trots mestadels surmulna vädergudar.
Så är då årets turistsäsong snart till ända. Liksom förr om åren har den bjudit på både ont och gott. Det onda är väl främst vädret som inte varit det önskade. Det goda är — åtminstone tycker pensionatsinnehavarna det — att säsongen blivit en vecka längre i år. Tack vare att skolorna överlag började höstterminen en dryg vecka senare än vanligt i år så stannade man en vecka till. En rundringning till olika hotell och pensionat över hela ön ger detta besked och på det hela taget är man också nöjd med säsongen.
En allmän uppfattning är att turistfrekvensen till Gotland i år varit sämre än annars. Hur det nu förhåller sig med den saken är väl ännu för tidigt att yttra sig om — någon statistik har varken Ångbåtsbolaget eller SAS hunnit göra. Av allt att döma har turistströmmen dock, inte varit mindre än förr om somrarna trots att man ändå hade att räkna med Helsingforsolympiaden och svenskarnas erkända svaghet för utlandet. Samt givetvis ett ganska miserabelt väder. Vad antalet belagda platser på hotellen och pensionaten angår så nåddes i allmänhet kulmen i slutet på juli. Då fanns det inte ett ledigt rum att uppbringa. Många som planerat julisemester på Gotland ändrade sig sedan de tagit reda på väderleksförhållandena och kom i augusti i stället i tron att den månaden skulle vara bättre, liksom fallet var i fjol. Nu misstog de sig men det var inte mycket att göra åt. De som kom i augusti gjorde i varje fall att vi ändå fick en skaplig eftersäsong. Sen skulle det inte alls förvåna om vädergudarna spelar oss det sprattet att komma med sina bästa skänker i september — det har de gjort förr Men då är alla sommarhotell och pensionat tillbommade —chansen att hålla öppet utöver den vanliga tiden vågar ingen ta. Risken att september kommer med regn och rusk är för stor. Tillströmningen av gäster skulle näppeligen heller motsvara kostnaderna att hålla rörelsen igång. Det är ju en gång för alla så att semester i folks medvetande, det är att vara ledig mitt i sommaren, helst i juli.

En vecka längre.
— Jag tycker det har varit en utmärkt säsong, säger fru Appelgren på Kronholmens pensionat i Västergarn. Vi har ju mest stamkunder, familjer som, kommer hit sommar efter sommar. I år blev säsongen här en vecka längre eftersom skolorna började senare och flera familjer kunde stanna en tid till. Den absoluta kulmen hade vi vid månadsskiftet juli—augusti men som sagt ända tills vi nu stänger den 1 sept. har vi gäster här.
Fullbelagt hela juli månad har även pensionat Borgvik i Katthammarsvik haft. Här har funnits även en hel del gotlandsfamiljer vid sidan av de fastländska. Bra säsong, säger innevaren hr Håkansson.
På Holmhällar i Vamlingbo klagar man heller inte på besöksfrekvensen. Ännu finns det några gäster kvar och man tycker nästan att årets säsong varit litet bättre än t. ex. fjolårets. Pensionatet öppnade den 15 juni men liksom på andra håll blev det ingen större fart förrän efter midsommar. Till följd av det dåliga julivädret kom åtskilliga gäster i augusti i stället. Tyvärr blev ju inte heller den månaden så lyckad men nu de här senaste dagarna har i varje fall det varit ganska varmt i vattnet.

Ingen rädsla för Östersjöhändelserna
Det var en tid — efter nedskjutningen av DC 3:an och Catalinan —tal om att flera avbeställningar av pensionatgäster gjorts. En del avbeställningar gjordes också, berättar hr Larsson vid Sudersandsbadets pensionat och restaurang, men sådana får vi varje år. De berodde inte på någon rädsla för Östersjöhändelserna utan helt enkelt på ändrade resplaner etc. Pensionatets 80 rum var totalt fullspikade den 6 juli. Vid badet finns det gäster kvar trots att pensionatet slog igen i söndags. Det är sådana som bor i småstugorna och de äter nu på ett närliggande kafé som håller öppet ett tag till. inte kan man klaga på årets turistsäsong inte, slutar hr Larsson.

Aldrig klagomål
Några klagomål har man heller inte att komma med från Ljugarn och pensionat Lövängen, som haft en av sina bättre säsonger med t. o. m. ett flertal utländska gäster från hl. a. Tyskland, Danmark och Amerika. En tysk familj är f. ö. ännu kvar och reser först på lördag, två dagar före stängningen för året. Peisionatets 180 bäddar har varit upptagna hela tiden liksom de rum som måst förhyras ute i samhället. I början av säsongen måste vi t.o.m. anskaffa extra filtar, berättar fru Engström, maka till innehavaren. Det var ju så kallt då. Ja, det har det ju varit sen också, men. ingen av gästerna har klagat. Vi fick redan tidigt i våras beställningarna några avbeställningar har vi däremot inte haft. Fin säsong rapporteras också från Varvsholms pensionat.

Mindre på vandrarhemmen
Vandrarhemmen tycks inte ha haft så många turister att ta hand om i år och åtminstone i Visby är så fallet. — Vi visste att vi hade att räkna med bl. a. Olympiaden, omtalar fröken Ahlin, som förestår vandrarhemmet vid Strandgatan. Har det varit färre svenska turister så har utlänningarna i stället kommit till oss. Skolresorna har vi haft i stort sett samma antal som förr om åren — de flesta av dem kommer ju som regel i början på säsongen.
Vad turistlivet på Gotland i övrigt beträffar så har intresset för utflykter till olika platser på ön varit mycket stort, summerar turist intendent Stig Sundahl. Stadsrund-turerna har alltid gått fullsatta och Karlsöresorna har varit ytterst populära. Vi väntar ännu på ett par kongresser och för »alla eventualiteter» stänger inte turistbyrån i Burmeisterna huset förrän i halva september.
I morgon stänger Burmeisterska trädgårdens restaurang och i och och med månadens utgång slår Stadshotellets terrass igen. Den 3 sept. kommer turen till Snäckgärds-baden. ICA-restaurangerna har redan slagit igen sina portar.

Ny musik på Stadt
På Stadshotellet har det varit jämn beläggning med gäster hela sommaren, säger kamrer Engström där. Vad restaurangrörelsen angår var säsongen inte så givande i början men fram i juli hade vi flera gäster på både Terrassen och Gilles-stugan än vi kunde ta emot, Nu, efter den 15 aug. har det tunnat av igen. En nyhet kan jag förresten tala om — vi får en mycket förnämlig musik i Gillesstugan i vinter. Det är Bent Egebjers duo violin och piano — som svarar för den. Båda är f. d. medlemmar i Rudi Bolmis fina orkester. Den spelade ju här sommaren 1950, så den känner gotlänningarna till. Duon börjar den 2 sept.
Snäckgärdsbaden fick en dålig start i juni men sen tog det sig och man räknar nu med att hotellet i år haft totalt sett mer folk än de senase åren. Under juli dominerade utlänningarna, amerikanare, engelsmän, danskar, norrmän etc. 2/3 av hotellets gäster var under denna månad utlänningar, bland vilka det tyska inslaget var påfallande stort. I restaurangen har man haft fullsatt de flesta kvällar.

»Vinterturerna» börjar 1 sept.
Till Kalmar går Thjelvar sista turen från Visby den 31 aug. men gör sedan den 4 sept. en extra turs på Oskarshamn med avgång från Visby redan kl. 8 på morgonen. Ångaren återvänder på eftermiddagen från Oskarshamn. Den 1 sept. går två båtar från Nynäshamn och den 3 två från Visby men därefter blir som vintertid endast en båt i vardera riktningen pr dag månaden ut.
Frän och med månadsskiftet ändras också båtarnas avgångstider i Visby och Nynäshamn, då man återgår till »vintertiderna», alltså fr. o. m. 1 sept. går båtarna kl. 21.30 från Visby och kl. 23.45 från Nynäshamn.

Gotlänningen
Onsdagen 27 augusti 1952
Nr 197

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *