Stora flygmanövrer i augusti och sept., Gotland i centrum.

Under augusti och september kommer flygvapnet att bedriva omfattande övningar i stora förband med deltagande av jakt-, attack- och spaningsflyg. Antalet deltagande flygplan blir större än någonsin tidigare i Sverige. Luftbevakningen kommer att förstärkas, bl. a. med frivillig personal, i första hand lottor. Även vissa värnpliktiga inkallas.
De fyra flygeskadrarna kommer under första delen av övningsperioden att dels var för sig, dels mot varandra utföra övningar i bevakning samt försvar och motanfall mot luftangrepp. Delar av övningarna sker i samverkan med marinen.
I samband med övningarna kommer vissa förband att öva krigsmässig basering. En del flygförband baseras på Gotland.
Övningarna kommer att äga rum över hela Sverige, men på grund av de stora flyghöjder som används av moderna flygplan är det mindre sannolikt att allmänheten kommer att kunna iaktta mer än en mycket liten del av verksamheten i luften.
Under övningarna kommer samtliga deltagande förband att vid flera tillfällen anfalla uppbyggda mål med stridsammunition och bomber, Tiden 11-13 och 23-29 september deltar förband ur flygvapnet i den av överbefälhavaren ledda krigsmaktövningen. (Stockholm, TT.)

Gotlänningen
Onsdagen 23 Juli 1952
Nr 167

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *