Gott samarbete

mellan -fadderorterna Lemland och Garde.
Under tre dagar, då Gotland visat sig i ett härligt högsommarväder, har en grupp lärare och elever från Lemland på Åland gästat sin fadderort,’ Garde pastorat, här på Gotland. Ända sedan fadderortsrörelsen kom till har ett gott samarbete rått mellan Lemland och Garde. Det är väl fråga om någon annan kan uppvisa något liknande. Innan ålänningar i går kväll åkte hem hade de framfört en inbjudan att en grupp husmödrar nästa år skulle gästa dem. Var så säker att det uppskattades.
— Det är nu. tredje gången vi ålänningar från Lemland besöker i vår fadderort här på Gotland och’ två gånger har gotlänningarna gästat oss, säger folkskollärare Karl Sjöstrand. Samarbetet mellan dessa fadderorter är det bästa tänkbara och det är kyrkoherde Ragnar Johanssons förtjänst, fortsätter hr Sjöstrand. Vi kom hit i tisdags och har’ under tre dagar sett oss omkring på Gotland. Det har varit mycket trevligt, det är bara jag som tidigare har varit här förut, så att för de andra var allting nytt. På onsdagen gjorde vi en rundtur på den gotländska landsbygden, bl.a. var vi och besökte den fina turistanläggningen Katthamra, Roma kloster och Torsburgen. Resan har gått bra hela vägen, det var bara i Stockholm som det inträffade en malör, då en av pojkarna kom bort, men genom polisen kom han tillrätta igen. I dag har vi vandrat omkring här i stan och sett på alla sevärdheterna och så har vi svalkat oss med ett bad ute på Norderstrand också, slutade herr Sjöstrand.
— Det var tio lärare och nitton elever som gästat oss, berättar kyrkoherde Ragnar Johansson. Förläggningen har varit ordnad i Stiftsgården i Alskog, där man på tisdagskvällen hade anordnat en aftonunderhållning, där de åländska eleverna och sjunde klassen i Etelhem medverkade. De var förresten över på Åland i midsommar och hälsade på. De åländska barnen passade även på att besöka elevernas hem här. På aftonunderhållningen i Stiftsgården var det också premiär på en film sam folkskollärare Paul Palmer, Alskog, tog upp på vårt första Ålandsbesök för ett par år sedan.

Gotlänningen
Fredagen 11 Juli 1952
Nr 157

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *