Fallskärmstrupper gjorde första landsättningen.

Tidigt på natten innan sjötransporterna anlänt.
London. (TT.) Reuters specialkorrespondent i det allierade högkvarteret i Nordafrika Denis Martin telegraferar:
Brittiska och amerikanska fallskärmstrupper släpptes kl. 23,20 natten till lördagen ned över Sicilien. Brittiska styrkor i glidflygplan följde efter fallskärmssoldaterna. De flygburna trupperna konsoliderade snabbt sina ställningar bakom axelförsvarets strandpositioner. Förlusterna bland glidplanen voro obetydliga. Glidflygplanen och fallskärmstrupperna anlände några timmar före landstigningsstyrkorna. De följdes av tupptransportplan. Operationen var så framgångsrik att fallskärmssoldaterna släpptes ned innan luftvärnet hann träda i aktion. Glidflygplanen och trupptransportplanen stötte icke på något motstånd i luften och möttes blott av obetydlig luftvärnseld. Senare infångades fallskärmstrupperna av strålkastarna och utsattes för en del eldgivning från dolda bunkrar men planen togo sig igenom dimman på så låg höjd att markbeskjutningen blev ineffektiv och planen kunde landsätta fallskärmshopparna från mycket låg höjda.
Samtidigt som det allierade brohuvudet på Siciliens östra spets konsoliderades och den första vågen brittiska och amerikanska trupper gjorde goda framsteg under sin framryckning mot det inre av ön, lämnades i det allierade högkvarteret detaljer om en av de landstigningsoperationer som ägde rum på lördagsmorgonen. Amerikanska trupper landsattes med framgång i Gela, som ligger i en stor bukt på öns sydkust, och de insattes strax mot de stridsvagnar som axeln sände fram från det inre för att möta detta nya hot. Amerikanerna drevo undan stridsvagnarna och kunde konsolidera sina ställningar.
De allierade flottorna arbeta hårt för att hålla kommunikationslinjerna mellan stränderna och de allierades utgångspunkter öppna, och minsveparna äro strängt sysselsatta med att rensa ankarplatserna från de otaliga minor som utlagts.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 12 juli 1943
N:r 156

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *