Bibelkursen i Klintehamn.

Den andra kursdagen vid bibelkursen i Metodistkyrkan tog sin början kl. 10,30 f. m. med morgonbön som leddes av pastor Eric Anderzon, Östergarn. Med utgångsord från Matt. 14: 27, ”Varen vid gott mod, det är jag”, betonades hur tryggt det är att veta att på tidens upprörda hav Kristus är med och giver oss styrka och kraft.
Kl. 11 f. m. höll past. Bergsten dagens föredrag som han rubricerat ”Kan en modern människa vara en kristen?”
För att kunna giva svar på den frågan, sade talaren, måste vi först söka klarhet i vad som menas med en modern människa. På detta område har det ofta varit begreppsförvirring. Vi mena ofta att en modern människa är en som är modernt klädd och som följer tidens rytm. Här döma vi ytligt, ty det kan vara så att det yttre kan vara välvårdat, men den inre halten vara vanvårdad. Vi kan ej döma efter det yttre, ty nutidsmänniskan har ej någon yttre enhetlig livsåskådning.
Men den moderna människan finns. Och hennes olycka är att hon menar sig ej blott vara skapelsens krona, utan skapelsens herre. Och det är detta som gör det så svårt för henne att bliva en kristen. Men även om det är svårt kan hon bliva en kristen. Detta tam vi dömer efter det yttre. Men gå vi till rätta med frågan och ser saken från en modern människas inre livssammanhang blir ställningstagandet ett annat. Ty denna människa är framförallt estetisk. Inte så att hon är skönhetsälskande i första hand, utan styres av lust- och olustsynpunkter. Man anlägger smaksynpunkter på sin själs ställning istället för saksynpunkter, och därför blir man liknöjd med själens ställning. Det jag inte vill, befattar jag mig inte med. Även på moralinställningen lägges dessa synpunkter och därför går just nu en våg av brottslighet fram ibland oss. Den moderna människan som lever efter dessa principer är en kontrast till en kristen personlighet. Hon kan visserligen vara religiös, tilltalas av den religiösa konsten och litteraturen, men hon kan ej vara en kristen. Ty den kristne har tagits ut ur detta snedvridna livssammanhang och ledes av Guds vilja. Detta måste även bliva den moderna människans erfarenhet om hon vill bliva en kristen.
Efter past. Bergstens givande föredrag serverades kaffe för kursdeltagarna och kl. 12,30 f. m. samlades man igen för att lyssna till past. Lindell som höll dagens andra föredrag över ämnet ”Brinnande hjärtan”. Även detta blev ett innehållsrikt och tankeväckande budskap.
Även på fredagskvällen var offentligt möte anordnat i Metodistkyrkan och detta inleddes efter psalmsång av past. Östlund. Vidare talade past. Lindell och efter strängmusiksång och solosång av fröken May Johansson talade past. Göte Bergsten över 1 Mosb. 17: 17 med ämne ”Det leende tvivlet”.
Möten voro även anordnade i Tofta metodistkapell, där past. Törnqvist ledde och pastor och fru Blomqvist medverkade med tal och sång, samt i missionshuset i Eskelhem, där past. E. Anderzon predikade och evangelisten N.-E. Ohlsson sjöng ett flertal sånger.
På lördagen fortsatte bibelkursen med morgonbön, som leddes av past. N.-E. Ohlsson. Past. Göte Bergstens föredrag var över ämnet: ”Hur blir man en kristen?”. Över ämnet ”Saknar vår ungdom kampvilja?” talade past. L. Blomqvist och på em. talade past. Bergsten om ”Bön och medidation”. Kvällens möte hade samlat en talrik menighet, och tal höllos av samtliga pastorer, samt vittnesbörd, av kursdeltagarna, som även framförde ett flertal sånger.
Söndagen var kursens sista dag och till avslutningen hade samlats många tillresande från Gotlands metodistförsamlingar. Vid gudstjänsten kl. 11 f. m. predikade past. Bergsten över dagens text i Matt. 20: 1-16. Vidare förekom medlemsintagning och nattvardsfirande.
Kl. 3 e. m. hölls högtidsmöte med föredrag av past. Bergsten samt sång av Gotlandsmetodisternas Sångarförbund. Vid detta tillfälle framförde församlingens pastor ett tack till kursens ledare past. Göte Bergsten, för hans gedigna insats och för de berikande föredrag han hållit.
Slutligen kom kursens sista möte, som blev ett varmt evangeliskt framförande i vittnesbörd och sång. Med känslan av att ha upplevt Guds nåd skiljdes kursens deltagare för att i hemföreningen förverkliga vad bibelkursen givit.
I fortsättningen kommer dock några kvällar evangeliska möten att hållas i Metodistkyrkan under medverkan av past. Eric Anderzon, Östergarn, och past. Sam. Törnqvist samt sångarna.
Zäta.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 23 februari 1943
N:r 44

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *