Födelsedagar.

Femtio år fyller den 1 mars direktör Axel F. Lindmarker, Falun, som under somrarna 1923-25 förestod Snäckgärdsbaden och Burmeister härstädes.
Han är född i Ryssby förs., Kronobergs län, där fadern var lantbrukare. Vid 14 års ålder började han i restaurantyrket på Järnvägshotellet (nuvarande Stadshotellet) i Ljungby. Han reste sedermera till Tyskland och England för språk- och fackstudier, och kom i början av 1914 till Frankrike. Vintern 1914-15 var han anställd i Oslo och åren 1915-17 på Grand Hotel i Stockholm samt tjänstgjorde därefter som hovmästare på stadshotellet i Falun, Blanchs restaurant och Fenixpalatset i Stockholm. Efter en tids praktik på Claridge och Carlton Hotel i Paris, anställdes han på hösten samma år som intendent och resemarshalk hos Tahir Pascha, en dotterson till khediven Ismael och gift med prinsessan Semiha av Egypten, en anställning som varade i två år, under vilken tid vidsträckta resor företogs i Europa, Egypten och Sudan. Vintern 1922-23 var han hovmästare ph Shepheards Hotel i Kairo.
Somrarna 1923-25 var han föreståndare för Snäckgärdsbaden och Burmeister i Visby. Efter att hösten 1923 ha besökt internationella Hotel-Alliancens kongress i New York o. sedan under vintern varit anställd på Hotel Royal Palm i Fort Meyers, Florida, återvände han till Sverige och inköpte 1925 Centralhotellet i Falun och 1927 Nya Hotellet i Falun, som åren 1929-30 ombyggdes till nuvarande Grand Hotel. År 1939 inköptes Hotel Svea och Hotel Gillet i Halmstad.

Direktör Lindmarker är även verksam på många andra områden. Han är sålunda sedan år 1939 ledamot av stadsfullmäktige i Falun, ordförande i, Dala-Gävle restauratörklubb och Falu scoutkårs byggnadsförening u. p. a., vice ordförande i Falubygdens turistförening och Falu nya valmansförening, styrelseledamot i Dalarnas turistförening, Falu flygklubb, Alliance Francaise Falufilial, Falu fastighetsägareförening, Dalarnas automobilklubb m. m. Till flera av dessa föreningar är han också initiativtagare liksom till Falu Rotary klubb och dens finska barnhem.
Av yttre utmärkelser, som kommit honom till del, märkes riddartecknet av franska hederslegionen samt Scoutunionens Förbundsliljan.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 22 februari 1943
N:r 43

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *