Det råder god tillgång på potatis.

Men ingen oro för avgången.
Flera hushållningssällskap på fastlan det, nu senast Kristianstads läns, ha hemställt om befrielse för förbudet att utfodra med småpotatis, enär man har så stora partier att man är rädd man annars inte får avsättning för potatisen.
Här på Gotland kvartår som bekant alltjämt exportförbud på potatis och i höstas beviljades endast licens för mindre poster — sammanlagt blev sålunda exporten knappast 400 ton mot omkring 2,500 normala år. På hushållningssällskapet här har man å andra sidan icke hört någon klagan över att man har för mycken potatis och vill utfodra med den, men ännu torde man heller icke vara på det klara med hur den potatis ser ut som ligger i stukorna. Äro dessa välventilerade är det nog ingen fara men annars vet man inte. En sak är ju att potatisen på många håll i år blev sen och därför liten — det hindrar ju inte att den för den skull är god.
På centralföreningen har man heller inte fått några större utbud som kunde tyda på någon oro för potatislagrens avgång.
En av våra större potatisexportörer, hr Ström, uppger på vår förfrågan att tillgången på potatis är god men någon export förekommer ju heller icke. För litet sedan medgavs dock efter besiktning export till fastlandet av ett parti på 10 ton som riskerade att bli förstört, men hur det är med den i stukorna lagrade potatisen på landet är ännu ovisst. Däremot har man redan i flera fall konstaterat skada på de i stukor förvarade morötterna, som äro känsligare för värmen än potatisen. Det gäller alltså att ha god ventilation i stukorna denna blidvinter.
Efter vad hr Ström erfarit finnes det också, gott om potatis i Stockholm och detta framgick också härom dagen av ett uttalande i huvudstadspressen, enligt vilket man knappast skulle behöva taga de upplagda stora reservlagren av potatis i Stockholm i anspråk.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 20 februari 1943
N:r 42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *