Programledare i Visby utsedd av Radiotjänst.

Anordningar hålla på att genomföras för starten.

V. Johansson.

Radiotjänst har nu ordnat sin lokalrepresentation i Visby och till representant här utsett redaktör Valton Johansson. Denna kommer alltså att tjänstgöra som programchef och hallåman vid den blivande studion härstädes.
Det är givetvis en ganska intressant uppgift, som den blivande ledaren för en lpkal radio på Gotland får och vi passa på att förhöra oss om, vilka problem, som möter honom i hans nya uppgift.
Han vitsordar därvid att han emotser sin uppgift med stort intresse, men att den på samma gång är honom ny och obekant, varför han icke vårtan göra några stora utfästelser. Själv har han icke heller fått några papper från Radiotjänst, varför det hela ännu är en smula oklart.
Vad programmen, som utan tvivel blir den viktigaste uppgiften, beträffar, så har redaktör Johansson den uppfattningen, fett det i första hand blir att söka åstadkomma genuint gotländska program, medan utsändningar av mera allmän art icke torde bli av någon större omfattning. Det är det provinsiellt betonade, som Radiotjänst nog syftar till med sina lokala stationer.
— Hur ofta man kan påräkna gotländska program? Ja, därom är ingenting sagt. Men man torde kunna utgå ifrån, att när det går att organisera ett bra program, så torde det väl också kunna få plats i radioprogrammet. Från själva studion kommer väl endast att sändas föredrag, inlägg i dagens eko, musik av enstaka spelmän e. d. Gäller det däremot utsändningar av större slag, får de ordnas från andra lokaler. Sålunda har man tänkt, att konserter o. d. skulle sändas från läroverkets aula, vartill rektor Wigren ställt sig mycket tillmötesgående, oeh där mikrofonanläggning följaktligen kommer att installeras. Utsändningar av militärmusik torde komma att ske från någon av de militära gymnastiksalarna av här i staden, vilken är ännu icke avgjort. I detta sammanhang kan nämnas, att musikdirektör Skoglund vid KA 3 har gamla förbindelser med Radiotjänst, där han tidigare lett ”Skoglunds blåsorkester.” Gäller det återigen morgonandakter — sådana torde väl också komma att utsändas härifrån – så har man funnit sakristian vid domkyrkan vara den mest lämpliga lokalen, särskilt med tanke på psalmsången.
Det inledningsprogram, som väl snart skall komma – kanske dröjer det ännu någon månad – bör väl vara representativt för olika delar av gotländskt kulturliv, men någon utformning av detsamma har ännu icke hunnit ske. I första rummet gäller det väl att finna kontakten med det levande Gotland, även om det sker mot återblickar av gammal gotländsk kultur.
För övrigt säger sig den nye programledaren för radion i Visby ha stark respekt för mikrofonen. På samma gång ger han uttryck för tillfredsställelsen över, att radion nu även kommer till Gotland, och den erkänsla gotlänningarna böra hysa, till dem, som lyckats få den????????? då i första rummet ??????????? Nylander och biskop Ysander.
De tekniska anordningarna vid utsändningarna kommer att omhändertas av linjeförman Harry Palm från telegrafverket, men vid större utsändningar torde experter från Sockholm komma att ställas till förfogande.

Gotlands Allehanda.
Fredagen den 19 februari 1943.
N:r 41

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *