Livräddningen vid Sydostbrotten.

Medaljöverlämning här i Visby.
Som tidigare omtalats i pressen utförde ett av flottans hjälpfartyg den 23 oktober 1942 ett mycket förtjänstfullt räddningsarbete under hårt väder vid bispringandet av besättningen från den tyska ångaren Johannes C. Russ, som strandat vid Sydostbrotten i Norra Kvarken. Med uppenbar fara för eget liv gingo härvid två man av hjälpfartygets besättning, värnpliktige flaggkorpralen 7-214-31 Jakob Christian Pagels och värnpliktige korpralen 10-221 11 Sven Lennart Andersson, i jollen för att medelst denna söka underlätta de tyska besättningsmännens transport från ångaren, varvid jollen vid flera tillfällen var nära att gå runt i den grova sjön.
Pagels och Andersson, vilka för närvarande tjänstgöra vid Gotlands marindistrikt, hava för vid sagda tillfälle visat mod och rådighet tillerkänts silvermedalj för berömliga gärningar och Livbåtssällskapets förtjänstplakett jämte diplom.
överlämnandet av dessa nådevedermälen och förtjänsttecken till Pagels och Andersson har nu skett av chefen för Gotlands marindistrikt, generalmajor Åkerhielm, vid tvenne ceremonier, den ena i hamnen i lördags i närvaro av flottans till Visby förlagda personal och personal ur Gotlands sjövärnsflottilj, den andra på generalens tjänsterum på tisdagen i närvaro av Pagels och Anderssons närmaste chefer samt befäl och manskap ur marindistriktsstaben.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 17 februari 1943
N:r 39

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *