Gengaskurser för traktorförare.

Pågå för närvarande, ordnade av hushållningssällskapet.
Gotlands hushållningssällskap har efter anmodan av arbetsmarknadskommissionen anordnat några kurser här på ön för utbildande av beredskapsförare av traktorer för gengasdrift. Redan för något år sedan hade sällskapet sådana kurser för sammanlagt ett hundratal man, men det gällde då närmast att undervisa traktorförare i gengasdriftens mysterier och detta skedde i endagskurser. En sådan kurs om en dag hölls för övrigt just i dag – man hade stuckit emellan med en sådan – och då en medarbetare i Gotlands Allehanda på förmiddagen i sällskap med hushållningssällskapets sekreterare agronom Olofsson och konsulent Ljunggren avlade ett besök i firman Appelqvists lokaler vid Adelsgatan, höll just ingenjör Allan Larsson, annars verkstadschef i firman, på med att gnugga teori i de 13 kursdeltagarna. I eftermiddag fortsätter man med praktiska övningar i start, körning och felsökningar etc.
För att återgå till den andra kursserien så avser den som sagt att utbilda reservförare för traktorer och deltagare böra alltså vara sådana, som äro fria från militärtjänst. Ett 50-tal äro anmälda, meddelar konsulent Ljunggren, och de ha uppdelats på två kurser i Visby och en i Hem-se. Visbykurserna ha redan hållits och Hemsekursen börjar i morgon. Varje kurs pågår fyra dagar, men den fjärde dagen kommer man att taga ut längre fram, då väderleken gör det möjligt att ordna praktiska prov och övningar ute på åkrarna. Ledare för kurserna är också ingenjör Larsson och de praktiska arbetena ledas av tre instruktörer. Man har nämligen delat upp varje kurs i tre grupper för de praktiska övningarna och dessa grupper växla sålunda dag för dag, så att alla få pröva sina krafter på, motordriven och gengasdriven traktor samt på en självbindare – man anser nämligen att det är av vikt att en traktorförare också om så behöver kan reda upp om något kinkar på själv-bindaren. Den föregående teoretiska delen av kurserna omfattar kännedom om traktormotorernas konstruktion och skötsel samt gengasdrift.
Det är självfallet av stort värde att om ordinarie traktorskötare bli inkallade i försvarstjänst äga tillgång till kunniga reservförare det kan nämnas att bland de anmälda deltagarna till nu ifrågavarande kurser var även två skolynglingar men tyvärr visade det sig sedan att de icke kunde bli lediga. Deltagarna i kurserna, som äro kostnadsfria, ha någon tid före kursen erhållit en del värdefull lärobokslitteratur utan kostnad och äro sålunda något preparerade när de komma till kurserna. Visa de sig efter genomgåendet av dessa acceptabla som förare, komma de sedan att antecknas hos läns-blockdelegationen som reservförare – ännu en åtgärd för att säkra lantbrukets tillgång till kunnig arbetskraft att taga till vid behov.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 8 februari 1943
Nr: 31

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *