Jordbrukets behov av extra arbetskraft.

Uppgifter skola lämnas senast 15 febr.
För att man i god tid skall kunna planlägga anskaffning av extra arbetskraft för jordbruket instundande sommar har arbetsmarknadskommissionen påbjudit inventering av behovet. Länsarbetsnämnden i Gotlands län har begärt uppgifter från lantbrukarna senast den 15 februari, alltså under kommande vecka.
I frivilligt jordbruksarbete har under år 1942 deltagit i runt tal 86,000 personer. Den frivilliga arbetskraften har i mycket stor utsträckning utgjorts av skolungdom från städer och samhällen. Sålunda ha på enskilda gårdar varit utplacerade c:a 9,000, i arbetsläger c:a 11,000 och i mera tillfälligt arbete c:a 66,000 personer, huvudsakligen ungdomar. Dessa ha helt naturligt saknat den vana och träning, som i landsbygdens egen ungdom vid samma ålder hunnit förvärva sig. Men med friskt mod ha de gripit sig an med sina arbetsuppgifter och ha också i stort sett utfört dem till sina arbetsgivares belåtenhet. På vissa håll ha jordbrukarna t. o. m. förklarat, att de icke utan den frivilliga arbetskraftens medverkan skulle ha kunnat genomföra vissa arbeten, exempelvis galring, hackning och potatisplockning.
Den kapphet på arbetskraft, som under år 1942 varit rådande icke minst inom jordbruket, kommer med all sannolikhet att kvarstå även under år 1943. Måhända blir bristen på arbetskraft ännu större. Det är därför nödvändigt, att länsarbetsnämnden, som har att svara även för anskaffandet av extra arbetskraft, i god tid får kännedom om det ungefärliga behovet härav. Eninventering av jordbrukets behov av extra arbetskraft skall därför göras. överblockledarnas medverkan vid inventeringen är en förutsättning för att syftet med den skall uppnås. Avsikten är bland annat, att jordbrukarna i god tid skola tillförsäkras möjlighet att erhålla sådan arbetskraft, som med fördel kan användas vid exempelvis rensningsarbeten, gallring och hackning av rotfrukter, hackning av potatis samt skördearbeten av olika slag. Vetskapen om att dylik arbetskraft kan påräknas, borde kunna medföra, att rotfrukts-, köksväxt- och potatisarealerna utvidgas till nytta och gagn för vår folkförsörjning.
Utgångspunkten vid inventeringen skall vara den, att jordbrukets behov av extra arbetskraft under innevarande år kommer att bli lika stort, som det varit föregående år. Såsom allmän regel gäller, att ersättning skall utgå för allt arbete.
Den jordbrukare, som icke i samband med inventeringen anmäler sitt ungefärliga hehov av extra arbetskraft, förminskar därigenom avsevärt länsarbetsnämndens möjligheter att anskaffa den arbetskraft, han behöver. Ju förr och ju noggrannare inventeringen blir utförd, desto bättre och smidigare kan anskaffningen och förmedlingen av den extra arbetskraften skötas från länsarbetsnämndens sida till gagn och båtnad för alla berörda parter.
Lantbrukarna böra alltså i såväl eget som det allmännas intresse icke försumma uppgiftsskyldigheten utan i god tid avlämna begärda uppgifter.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 6 februari 1943
N:r 30

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *