Två isbrytare assistera Hansa.

Endast långsamt fram i svår packis.
Ångaren Hansa ligger alltjämt i ismassorna söder om Landsort. Frånsett isoleringen går det dock ingen nöd på fartygets 90 passagerare, då man ombord har gott om proviant. Allt rapporterna också väl ombord.
Som igår nämndes var statsisbrytaren Atle då i full aktion med att assistera 17 fartyg utanför Hävringe medan Isbrytaren II — Stockholms stora isbrytare — tagit in ett par ångare till Oxelösund. Igår eftermiddag gick emellertid Atle till Hansas assistans och från kl. 15,30 igår eftermiddag till i morse hade isbrytaren Gotlandsångaren under bogsering. Men det har gått mycket långsamt framåt och i morse siktades ännu icke Landsort. Nät Atle med sin styrka och Hansa, som gammal isbåt i Östersjön, icke kunnat bättre taga sig fram på en hel natt, kan man förstå att isarna har ute måste vara oerhört svåra och sålunda redan minst lika svåra som de voro som värst i fjol.
På morgonen idag måste Atle lämna Hansa för att assistera en annan ångare, men återvände på förmiddagen, då även Isbrytaren II kom till hjälp. Senare meddelades från Hansa att det gick mycket långsamt framåt och att, om icke isen blev, mera framkomlig, det var ovisst om man skulle kunna komma in till Nynäshamn ens till i afton. Man får dock hoppas att isen är bättre närmare kusten.
Drotten kvarligger här och Visby i Nynäshamn. Så länge rådande isförhållanden stå sig är det otänkbart att sända ut ångarna. i ismassorna.

Isen och ångarna ha drivit sydvart.
Vid 12-tiden idag rapporterade Hansa att enligt beräkningen befunno sig ångaren och de båda isbrytarna på ungefär 27 minuters distans bäring S 29 gr. V från Landsort — trots isbrytarens bogsering i natt skulle alltså fartygen ha drivit sydvart under natten. Isen var på middagen alltjämt oerhört svår och det tick endast mycket långsamt framåt. Wiraina springa allt emellanåt, medförande ökat arbete och tidsspillan.
Finlandsbåtarna Arcturus och Heimdall väntas på grund av issvårigheterna inte till Stockholm förrän på fredagskvällen eller natten till lördagen. Båtarna medföra som bekant över 600 finska barn.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 30 Januari 1942
N:r 24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *