Kemiska stationen spolierad av eld.

Eldsvåda på söndagen. – Skador för mellan10,000 och 15,000 kr.
Kl. 10,5 på söndagsförmiddagen alarmerades brandkåren till Kemiska stationen vid S:t Hansgatan, där eld utbrutit. Vid brandkårens ankomst slogo lågorna ut från laboratoriets fönster och även från de intilliggande lokalerna bolmade kraftig rök. Brandmanskapet, som snabbt kom till platsen, fick snart vatten på och dämpade elden, varpå man tog sig in i den brinnande institutionen. Eldens spridning stoppades sålunda ganska hastigt, men den hade dock hunnit att praktiskt taget förstöra hela laboratoriet samt taket och en del inventarier i kontoret, varjämte kontorets bibliotek och inventarier blevo illa åtgångna av rök och vatten. Rummen åt gårdssidan blevo i huvudsak rökskadade. Även i våningen ovanpå orsakade den kraftiga röken stor skada på både rum och inventarier. Här finnas två bostadsrum, tillhöriga fröknarna Åkerman, vilka rum lågo rätt över kemiska stationen. Själva bostadsvåningen, som ligger söder om trappuppgången, blev däremot icke skadad.
Självfallet innehåller ett laboratorium åtskilliga kemikalier och preparat av olika slag, vilka vid upphettning utveckla gaser och göra röken både farlig och tät. Brandmännen måste taga till rökmaskerna och allt gick utan olycksfall. Kemiska stationen såg emellertid efter olyckan bedrövlig ut.

En del dyrbarheter undgingoförödelsen.
Själva laboratoriet är totalt förstört undantagandes möjligen en del materiel, som fanns nedlagt i lådor och som synbarligen undgått elden. Huruvida någon av de apparater, som finnas här kunna användas är ovisst. Kontoret söder om laboratoriet, har som förut nämnts svårt skadats av rök och vatten, elden förstörde även taket här. I laboratorierummet, norr om egentliga laboratoriet, förvaras flera dyrbara maskiner och vågar, vilka dock till en del synas ha klarat sig, ehuru elden här svett av taket och röken överdragit allt med en tjock brun hinna. Vågarna förvarades i ett särskilt bås, vari väggarna utgjordes av tjocka glasrutor – dessa ha spräckts i alla riktningar, ehuru de delvis sutto kvar i bågarna. Vågarna här äro oskadade. En dyrbar apparat för mätning av värmevärdet i olika slag bränsle, synes däremot tyvärr van skadad. Rummen åt gården ha sluppit undan med rökskador och torde med en grundlig rengöring kunna användas till dess lokalerna åt gatan reparerats. Ett par syrgastuber i norra rummet undgingo som tut var elden.

Hur har elden uppkommit?
Utmed laboratoriets norra vägg fanns några dragskåp med extraktionsapparater och i det skåp, som satt närmast dörren till norra rummet, hade extrahering medelst alkohol av socker ur betor på morgonen igångsatts – sådan extrahering har försiggått sedan flera år tillbaka utan missöden – och tydligen har under procedurens gång något glasrör . spruckit, varigenom alkoholen trängt ut i skåpet och antänts. Sedan har elden snabbt spritt sig i rummet och vidare till rummen norr och söder om laboratoriet. Eldsorsaken skulle sålunda bero på en olycklig tillfällighet då alla försiktighetsmått vidtagits som brukligt varit.

Stationen provisoriskt igång om en vecka.
Vi hade igår afton ett samtal med stationens föreståndare ingenjör Gunnar Lyttkens, som dock lät rätt optimistisk beträffande fortsättandet av anstaltens verksamhet.

  • Denna tid på året är det mest vatten- och sockerprov, som verkställas och får jag bara hit litet materiel torde vi om någon vecka kunna provisoriskt ordna så att arbetet kan fortgå. En tur i olyckan var att våra dyrbara termostater, som behövas just för dessa undersökningar, undgått skadegörelsen. Alen hela den kemiska glasuppsättningen i laboratoriet har ju gått förlorad jämte materiel och kemikalier och ehuru någon bestämd uppskattning av värdet på det förstörda ännu icke kunnat göras, torde man gissningsvis kanna utgå från att värden för mellan 10,000 och 15,000 kr. spolierats. En del materiel torde vara ganska svår att få just nu.
  • Det talades om att giftgaser skulle ha funnits i laboratoriet?
  • Vi ha några gasprover men dessa förvarades på säkrare ställe än i laboratoriet. Kemikalierna utveckla ju dock vid upphettning gaser som kunna vara otrevliga nog.
  • Och försäkringar?
  • Täcka skadorna, ska vi hoppas.
  • Hur blir det med anstalten i fortsättningen ?
  • Anstalten är som bekant hushållningssällskapets och landstingets i förening medan staten bidrager till driftskostnaderna. Provisoriskt och för de enklare proven hoppas jag som sagt kunna komma igång om någon vecka. När vi sedan kunna återupptaga verksamheten i full utsträckning är inte gott att säga.

Allt försäkrat.
Polisundersökning har i går och i dag ägt rum på brandplatsen och dess resultat bekräftar att elden kommit från extraktionsapparaten, där förmodligen någon felaktighet gjort att spritgasen antänts.
Såväl fastigheten, vilken tillhör Skeppargillet, som inventarierna både i kemiska stationen och i bostadslägenheterna i vindsvåningen samt i f. d. Mjölkbaren på nedre bottnen, förhyrd av Andelsmejeriet, där en del vattenskador anställdes äro försäkrade i olika bolag. Värdering av det förstörda har i dag påbörjats, beträffande stationens inredning hitländer en representant för Skandia i morgon för ändamålet.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 28 oktober 1940
N:r 250

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *