Bostadsbrist i Visby.

Grundhyrorna oförändrade bränsletillägg vanliga.
Stockholm, 24 okt. (Press.) Socialstyrelsen håller f. n. på med en undersökning rörande läget i höst på bostadsmarknaden i olika städer. Ifråga om Visby har inhämtats, att tillgången på större och medelstora lägenheter är knapp, något som gäller såväl moderna som omoderna våningar. Och vad angår smålägenheter av alla slag råder brist. Någon brist på bostäder nära arbetsplatserna, som föranlett särskilda olägenheter i form av långa resor mellan hem och arbetsplats etc., har icke förekommit. Emellertid ha bostäder, som på grund av undermålighet utdömts eller måst utdömas i viss omfattning fortfarande måst användas.
Tillgången på obebyggd tomtmark betecknas av stadens byggnadsnämnd såsom god såväl i stadens centrala delar som i ytterområdena.
Efterfrågan på bostäder av alla slag har i år ökat, framför allt beträffande smålägenheter. En fråga från socialstyrelsen huruvida bostadsefterfrågans inriktning under året ändrats har byggnadsnämnden besvarat nekande. I detta sammanhang kan nämnas, att man i de flesta andra städer kunnat iakttaga en tendens att flytta från större till mindre lägenheter, vilken ansetts sammanhänga med ändrade – inkomstförhållanden, inkallelserna till miltärtjänst och dylikt. Vad slutligen angår hyresnivån i Visby betecknas densamma f. n. Båsom stillastående. — Vid bedömningen har då hänsyn endast tagits till grundhyrorna. I vissa fall ha ju hyreskostnaderna ökats på grund av de höjda bränslepriserna.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 24 oktober 1940
N:r 247

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *