Jordfästningar.

En högtidlig jordfästning ägde i söndags rum i Levede kyrka, då stoftet efter framlidna Johanna Teodora Sjögren, f. Lignell, vigdes till den sista vilan.
Jordfästningen förrättades av kyrkoherde Olof Havren, Fardhem, som höll ett anslående griftetal och läste skriftens ord om döden och uppståndelsen. Den högtidliga akten omslöts av psalmerna 579 och 586: 4-5.
I anslutning till akten sjöng en måg till den bortgångna, folkskoll. Stengård i Burs, Gud är din fader av Södersten och Längtan av Ekberg.
Den bortgångna, som var född den 15 december 1856 i Kristinestad i Finland, var änka efter kyrkoherde A. A. Sjögren, Levede, som avled 1925.
Under tiden 1905-1923, då Hanna Sjögren, som prästfru residerade i Levede prästgård, blev hon allmänt omtyckt för sin hjärtegodhet och sin gästfrihet.
Sin ålderdom har hon tillbragt hos sin dotter och måg Ingrid och Adolf Malmros vid Rosenlund i Levede.
Närmast sörjande äro sönerna Daniel och Samuel samt döttrarna Ingrid och Ruth.

I Solna kyrka, vars kor smyckats med blommor och levande ljus, jordfästes på lördagen stoftet efter direktör Rudolf Ekström.
Kistan var tidigare bisatt och under det att anhöriga och gäster samlades, utfördes på orgeln Andante av Beethoven. Sedan musikdirektör J. Nyvall sjungit Anjous Det brister en sträng, förrättade kontraktsprosten Karl Ekman jordfästningen och sjöng därefter begravningsmässan. Cellisten Eric Holm utförde Schumanns Träumerei varpå hr Nyvall sjöng en egen komposition, Vingar. Under det att kistan utbars till familjegraven på Solna kyrkogård utfördes på orgel och cello Pilgrimskören ur Tannhäuser. Vid graven höllos tal av pastor E. Söderström, som å Baptistförsamlingarnas ungdomsföreningars samarbetskommitts på Söder vägnar nedlade en krans, samt av vaktmästare Holm som talade för personalen inom den bortgångnes biografrörelse och likaledes nedlade en krans.
För övrigt hade ett hundratal kransar sänts till båren.

På lördagseftermiddagen ägde en högtidlig begravning rum å kyrkogården i Klinte då stoftet efter änkefru Edla Augusta Katarina Söderberg vigdes till den sista vilan. Sedan de i akten närvarande samlats omkring den öppna griften, där redan tidigare kistan blivit nedsänkt, sjöngs psalmen ”Jag går mot döden var jag går”. Pastor Eric Lind höll därefter griftetal med orden ur Fil. 1: 21 ”Att leva, det är för mig Kristus, att dö, det är för mig en vinning”. Jordfästningen ägde rum i enlighet med Metodistkyrkans ritual. Akten avslöts med den gamla pilgrimspsalmen ”Jag är en gäst och främling”. Sedan de anhöriga och vänner till den bortgångna, frambragt sin sista hälsning genom kransnedläggning uttalade prosten G. Sjöberg frid över griften. Efter begravningen voro gästerna inbjudna till hemmet i Klause i Klintehamn där ytterligare sång och tal framfördes.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 2 Juli 1940
N:r 149

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *