Kungliga besöket avslutat.

Stora människomassor vid båten i går afton.
Kronprinsen samt prinsparet Gustaf Adolf och Sibylla avreste jämte uppvaktning härifrån i går afton med ångf. Drotten, som avgick kl. 10 e. m. Som väntat var fylldes kajen med folk, som ville se det furstliga besökets sista akt. Mönstergill ordning rådde.
Strax före kl. 10 anlände de kungliga personerna från Visborgs slätt och vid hamnen hade talrika personer, som -under de gångna dagarna kommit i kontakt med des’amma, infunnit sig för att säga farväl. Sedan gästerna därefter gått ombord och placerat sig å kommandobryggan samt båten börjat lägga ut utbragte landshövding Jeppsson ett livligt besvarat leve för de avresande furstliga ’personerna, varefter menigheten sjöng ”Du gamla du fria”. En örlogsman eskorterade därefter Drotten till havs i den vackra försommarnatten.
Gårdagen var en av de kungliga gästerna, var på sitt, håll flitigt utnyttjad dag. Kronprinsen och prins Gustaf Adolf reste som bekant utåt södra Gotland ända till Hoburgen. Under färden på, södra Gotland hade i så gott som varje socken, som passerades, skolbarnen samlats under resp. präst eller lärares ledning för att bringa sin hyllning med blommor och hurrarop. Vid varje dylikt tillfälle stannade också bilkortegen och kronprinsen steg ut, tackade barnen och pratade med dem trots att detta i ganska hög grad kom att förrycka tidsprogrammet. Då kortegen på hemvågen passerade Mästermyr gick där en flock tranor och betade — en liten extra attraktion som synbarligen uppskattades av de höga gästerna. –
Som förut nämnts besöktes på eftermiddagen A 7, där depån inspekterades och tygstationen besöktes. På det sistnämnde stället överlämnades av tygofficeren kapten Hambn till kronprinsen en på tygstationen förfärdigad kanonmodell, som till förebild hade en av de gamla pjäser, som finnas uppställda utanför artillerikasernen.
Kronprinsen visade vidare ett stort intresse för en transportvagn, avsedd för en last av omkring 200 kg., vilken kan kopplas bakpå en vanlig trampcykel,
Prinsessan Sibylla, gick under förmiddagen rundvandring i staden under biskop Ysanders ledning och med docenten Stenberger som sakkunnig ciceron i ruinerna, varvid hon hann med att utom domkyrkan, där besöket i går omnämndes, även som hastigast bese S :t Olofs, S :t Karins, Helgearids och S :t Nicolai ruiner, göra besök vid Gotlands sjukhem, beundra utsikten från Kyrkberget, se på blomsterfägringen i Botaniska trädgården, göra korta visiter vid Gamla apoteket och Burmeisterska huset m. m. Programmet avslutades med ett besök vid lasarettet, där operationssal m. besågs och där prinsessan även blev i tillfälle att dela med sig av sina rika blomsterfång till de sjuka.
Därefter ställdes färden ut till Slite. Här mottogs prinsessan hos direktör och fru Arendt de Jounge vilka gåvo lunch för prinsessan och en del inbjudna damer från Slite och Visby.
Resan gick därifrån vidare till Vikers i Boge, där uppehåll gjordes vid länsjägmästare Melins sommarställe. Här mötte’också Bäckstädetrion, som under ressällskapets uppehåll utförde gotländsk folkmusik och vidare hade varpkastare från Gothem, ett par av de bästa lag vi ha här på Gotland, en uppvisning i varpkastningens konst. Fru Melin bjöd på förfriskningar. Prinsessan blev också under besöket i dessa trakter i tillfälle att hälsa på hos en grupp av lottor och skolungdomar, som tjänstgöra som frivilliga vid luftbevakningen.
Hit hade också landshövdingen, biskopen och konsul Björkander anlänt, och resan togs därefter till Lina myr, som dock besågs endast på avstånd, medan konsul Björkander redogjorde för myrens säregenheter. I stället gjorde man ett uppehåll vid Bara öde kyrka, varefter återresan till Visby ägde rum.
På kvällen var middag anordnad på I 18, där kronprinsen uttalade sin belåtenhet med besökethär och sin erkänsla för det resultatrika arbete, som nedlagts på det gotländska försvaret sedan han förliden höst besökte Gotland.
Prinsessan Sibylla intog som förut nämnts middag hos överstinnan Linde.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 21 juni 1940
N:r 141

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *