Landsbygden. Eskelhem.

ESKELHEM, 27 mars.
Årets första ordinarie kommunalstämma hölls här igår. Därvid föredrogos samtliga under borgerliga kommunen hörande räkenskaper cn 1937, balanserande på för kommunalkassan kr. 18,352: 43, för fattigvården 8,324: 07, för barnavården 1,289:48 och för kommunbiblioteket 132:34, För samtliga kassors förvaltning beviljade stämman ansvarsfrihet i enlighet med revisorernas förslag.
Till ledamöter i valnämnden valdes K. Johansson, Övide, N. Jakobsson, Unghanse, W. Göransson, Tjuls, och Erik Bolin, Simmonarve. Suppleanter blevo Artur Kvarnberg, Kvarna, och Hugo Ahlström, Alvena. Till ombud vid Gotlands södra härads brandstodsförening omvaldes Emil Olsson, Rovalds, med Ernst Johansson, Alvena, som suppleant. Till ledamöter i skogsvårdskommittén för tiden 1/6 1938 till 31/5 1941 valdes Karl Johansson och Artur Kvarnberg. Av kommunalnämnden . uppgjord plan till skogsbrandsordning antogs av stämman.
Ett bidrag av 25 kronor till frälsningsarméns verksamhet för ett hem till frigivna fångar bifölls. Till ordf. i barnavårdsnämnden beviljades ett årligt arvode av 50 kr. Från föregående stämma uppskjutna frågan om inredande av bastu i fattighuset föranledde en stunds diskussion varefter stämman uppdrog åt bastukommittén att införskaffa ritningar och kostnadsförslag dels för en hel nyanläggning och dels för inredning i fattighuset. för. närmare beslut vid extra stämma.
Efter stämman hölls årssammanträde med huvudmänneni Eskelhoms sparbank under Erik Bolins ordförandeskap. Av årsberättelsen framgick att tillgångar och skulder belanserade: på kronor 242,149:73. Sedan 200 kr, avskrivits på fastigheten har på rörelsen uppstått en vinst av kr. 572: 09 vilken enligt styrelsens förslag fördelas så att till sparsamhetens främjande avsättes 50 kr. samt 225 kr. till en badinrättning i Eskelhem sämt återstoden 297:09 överföres till reservfonden som därmed kommer att uppgå till kr. 32,705: 28. Balansräkningen fastställdes. Den föreslagna vinstfördelningen godkändes, och styrelsen ”beviljades tacksam ansvarsfrihet för gångna räkenskapsåret. Arvode till styrelse och revisorer beslöts att utgå med lika belopp som föregående år. Till revisorer för 1938 valdes Axel Bolin, Rosenbys, Martin Jakobsson, Övide, och Gustav Jakobsson, Sigvards, med Gunnar Ahlström, Tjuls, och K. E. Ahlström, Bringsarve, som suppleanter.
Härvarande lokalavd av Gotl. Lantm. Centralf. höll därefter sitt årssammanträde. Av den föreliggande styrelseberättelsen framgick bl. a. att föreningen under det gångna året haft en omsättning av 28,564 kronor. Under året ha fyra nya medlemmar inträtt. Ävenså har ett varumagasin blivit uppfört. För det gångna året beviljades styrelsen ansvarsfrihet. Till ledamöter i styrelsen omvaldes Erik Bolin och Karl SR med Hugo Ahlström som suppleant.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 29 mars 1938
N:r 72

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *