Fördelas bilmedlen rättvist?

K. A. K:s styrelse har med instämmande av Gotlands motorcykelklubb och Gotlands motorförening, båda i Visby, ansett sig böra ganska skarpt kritisera vissa delar av de vägsakkunnigas utlåtande rörande finansiering av vägförbättringsföretag m. m. Klubben fäster uppmärksamheten på ”det egendomliga förhållandet, att ehuru automobilskattemedlen år från år blivit allt rikligare, synas dock de summor, som stå till förfogande för det ändamål, vartill dessa skattemedel avses, bli allt mindre”. Bililgarna måste med oro konstatera ett sådant förhållande, och med full rätt uppställes den frågan, heter det, om en riktig fördelning av bilskattemedlen är för handen och om nödig sparsamhet med dessa medel verkligen iakttages.
Den av de sakkunniga uppgjorda fördelningsgrunden förefaller klubben i hög grad betänklig, enär i första hand åtskilliga, själva vägväsendet mera fjärran liggande krav tillgodosetts, och därefter har återstoden av tillgängliga medel avsetts för vägförbättringar och omläggningar. Det måste vara oriktigt, att bilskattemedel användas för sociala och andra liknande ändamål.
En bestämd gensaga anföres mot de sakkunnigas hänvisning till en ”höjning av statens för vägändamål avsedda inkomster, om en ökad vägbyggnadsverksamhet kräves”. Bilskatten är redan nu synnerligen betungande. (P.)

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 25 februari 1937
N:r 46

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *