Gotländska försvarets ordnande.

Gotlänningarna få den längre värnplikten.
sitt utlåtande erinrar försvarsutskottet att beträffande värnpliktiga, som äro kyrkobokförda inom Gotlands militärområde, innebär regertngeala och försvarskommissionens förslag att tjänstetiden skall utsträckas till att omfatta tiden fr. o. m. det år, då vederbörande fylla 18 år, t. o. m. det år de fylla 55 år. Beträffande övriga värnpliktiga avses tjänstetiden i landstormen förlängd med tre år t. o. m. det år under vilket de fylla 45.
Utskottet ansluter sig till den i propositionien hävdade uppfattningen att värnplikten så vitt möjligt bör åvila invånarna i olika landsdelar i samma utsträckning. Med hänsyn till de svårigheter, som vid mobilisering kunna tänkas förenade med en överflyttning av värnpliktiga från fastlandet till Gotland, torde det emellertid säger utskottet vara erforderligt att i första hand organisera försvaret av Gotland med de stridskrafter, som kunna uppsättas på ön. Enligt verkställda beräkningar kräves härför en sådan utsträckning av tjänstetiden för Gotlands militärområdes vidkommande som den föreslagna. Utskottet har därför biträtt propoditionen i denna del.
Hrr Persson i Bramstorp (bf), Georg Branting (s), Pettersson i Västerås (bf) och Törnkvist i Karlskrona (s) ha i särskild reservation yrkat, att den av utskottet föreslagna förlangda värnpliktstiden för värnpliktiga på Gotland (18-55 år mot 20-45 år för värnpliktiga på fastlandet) icke skall genomföras.

Gotlands Allehanda
Fredagen 5 Juni 1936
Nr 128

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *