Slite.

Den 13 dec
Kommunalfullmäktige
hade igår sitt sista ordinarie sammanträde för året.
Sedan beslutat att igångsätta nödhjälpsarbeten från dm 1 nov., beslöta fullmäktige för ifrågverande ändmål anslå ett belopp av 1,100 kr. för iordningställande av den s. k. apotekaregatan. Gatan, som fullständigt ombyggdes för blott ett par år sedan, skall nu breddas, dräneras och släntes, varetter underhållet av densamma kommer att övertagas av vägstyrelsen, Ävenledes anslogs ett belopp av 800 kr. för ordningställande av Svarta gatan, vilket arbete redan föreligger färdigt.
Då det stundom vållat svårigheter att placera arbetslösa vid mera avlägset belägna arbetslösa vid mera avlägset belägna arbetsplatser, enär de arbetslösa ofta saknat respengar, anslogs ett belopp av 100 kr. såsom bidrag härtill.
Så som arbetsledare vid de kommunala resrvarbetena hade kommitten utsett hr H. Engström och föreslagit en ersättning härför med 150 kr. pr månaf, vilket fullmäktige godkände. Om statsbidrag erhålles, skulle avlöningen utgå med 175 kr.
Det gamla Länna-huset, som nu en längre tid stått obebott och vilket man hyst planer på att omändra till museum, vilka planer dock måst skrinläggas av brist på medel, kommer inom den närmaste tiden i stället att iståndsättas för bostadsändamål av Slite Cement- & Kalk A-B., som i dagarna erhållit länsstyrelsens tillstånd att förflytta vägen, som f. n. går tätt förbi huset, ett 30-tal meter närmare sjön. Med anledning härav har bolaget anhållit om ändring i gällande byggnadsplan i vad berör nämda område. I särskild skrivelse hade bolaget även utfäst sig att bestrida kostnaderna för nämda ändring. Fullmäkrige biföllo framställningen och beslöto att hos länsstyrelsen anslöts avseende. I samband härmed beslöts även att begära fastställelse av visst tillägg i nu gällande byggnadsstadga innefattande, att i byggnad av sten även vindsvåning må kunna inredas till bostad. Beslutet är en följd av bolagets framställning att få inreda såväl de bägge våningarna som jämväl vindsvåningen i Lännahuset för bostadsändamål.
På förslag av den kommitté, som erhållit i uppdrag att utreda frågan om anskaffande av lämpligt kommunalrum jämte arkivrum beslöts att det klassrum i folkskolan som tidigare disponerats av högre folkskolan men sadan i höstas stått oanvänt, händanefter skulle stå till fullmäktiges förfogande och att i dan underliggande källaran arkivrum skall inredas. Dessutom skulle div. stolar och bord inköpas. Den totala kostnaden hade preliminärt beräknats till 1,100 kronor.
Till hälsovårdnämdens dispositian ställdes ett bilopp av 1.000 kr. som komplatteringsmadel till bostadsförbättringslånen, enär i ett par fall vederbörande själva ej kunnat fullgöra sin egen andel i de stipulerade kostnaderna för erhållande av bostadsförbättringsbidrag.
Härefter förrättadas följande val (suppleenter inom parentas):
Till ledamöter i arbetslöshetskommittén valdes hrr B. Peterson, H. Engström, Tyko Ek, F. Dehnberg och V. Westöö (Ant. Stenström, K. Krantz och B. Bonde);
I brandsynenämden: hrr B. Peterson, H. Hejdenberg, Leon. Jonsson och K. A. Dahlbeck (H. Ahnell, K. Tyllander, E. Gardelin och G. Berggren);
I fattigvårdsstyrelsen: fru L. Larsson, hrr K. Kranz och H. Helledaij (fru M. Myrsten och hr John Jakobsson);
I nykterhetsnämden: hrr Olof Kahlström och C. Bergstrand (K. Persson);
I idrottsplatsstyrelsen som suppleanter: hrr Sem. Andersson och Johan Engström.
Till taxeringsnämden omvaldes samliga ledamöter och suppleanter.
Till revisorer för valdes hrr H. Petersén och T. Beckman (Y. Degerman och G. Edberg);
till revisorer för arbetslöshetskommittén hrr H. Petersén och John Jakobsson (T. Beckman och H. Sedell);
till revisorer för logen Fyrbåkens biblioteks räkenskaper hr P. Stare.
Till ombud vid Slite-Roma järnvägsaktiebolags stämmor år 1935 omvaldes hr Sem Andersson (Albin Jacobsson).
Sedan fullmäktige till sist lämnat sin ordförande, landstingsman Herman Engström, i uppdrag att sammankalla ledamöterna till nästa års första sammanträde, framförde denne ett tack till samtliga ledamöter för den välvilja och det överseende, som under året kommit honom till del. Han påminda om att det gångna året varit gan synnerligen prövande och nekymmrsam tid och kappades på ljusare titlar. Höstens val har medfört, att ett ovanligt stort antal ledamöter lämna sina mandat med innevarande års utgång. Talaren bad att till samtliga dessa få framföra ett tack för den insats var och en i sin mån gjort till samhällets fromma, men alldeles särskilt riktade han sig till kontorschefen Joh. Olsson, som i så många år varit en av de ledande krafterna och vilkens lucka kanske blir svårast att fylla. Talaren hade lärt sig uppskatta hr Olssons stora arbetsförmåga och levande intresse för kommunala angelägenheter, och uttalade förhoppningen att ännu länge få anlita hans sakkunskap i egenskap av kommunalnämdens ordförande. Till sist önskade han alla en god helg.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 14 December 1934
N:r 292

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *