Victor Th. Carlsson död.

I sitt hem i Gothem avled på lördagen en av den gotländska folkskollärar kårens äldsta medlemmar, f. folkskolläraren Victor Th. Carlson, i den höga åldern av 85 år. Ännu på lördagen hade han varit i vanlig verksamhet och bl. a. ombesörjt utdelning av posten vid poststationen i Gothem, men drabbades sedan av hjärtförlamning, som medförde döden.
Den bortgångne föddes den 3 april 1847 i det lilla klockarebostället i Vallstena, men ett halvt år senare flyttade hans fader till Gothem för att tillträda befattningen i den då nyinrättade folkskolan. Sonen genomgick i ungdomen länets nyinrättade lantbruksskola samt drogs efter till faderns bana och genomgick Härnösands folkskoleseminarium. Efter slutad kurs där, erhöll han vid faderns avgång år 1875 den ledigblivna tjänsten i Gothem, först som vikarie och sedan som ordinarie. På denna plats utövade han sedan i 46 år med aldrig sviktande nit och intresse sitt kall, till dess han — efter ett par års tjänstgöring som vikarie — år 1921 lämnade denna för att efterträdas av sin son. Det var under i många avseenden andra förhållanden än nutida, som den tidens lärare fingo arbeta och under större delen av sin tjänstetid hade Carlson en barnskara av 80–100 i sin skola, men kunde det oaktat vinna det bästa resultat. Numera är skolundervisningen i församlingen som bekant delad på tre lärare.
På hans verksamhet inom socknen i övrigt kan för övrigt tillämpas den gamla regeln, att »klockarefar skall allting bestyra». Han var som få andra på sin tid sina sockenbors allt i allo. Det har väl knappast funnits en nämd eller kommitté inom kommunen, där icke han var ordförande eller ledamot. Att hans sockenbor, av vilka snart sagt alla, gom nu äro mellan 25 och uppemot 70 år, varit hans elever i skolan, också uppskattade hans verksamhet, framgick icke minst av den storartade hyllning, som kom honom till del, då han trädde tillbaka som ordinarie lärare.
Livligt intresserad för lärarnes sammanslutning var han tidigt en verksam deltagare i de s. k. tredingsmötena och, sedan S. A. F. bildats, var han en av stiftarne för Torsburgskretsen, i vilken han också under många år beklädde ordförandebosten. Vidare bildade han för 40 år sedan Lina tings kreatursförsäkringsförening och var ordförande i denna från starten, tills han förra året avgick. Som poststationsföreståndare i Gothem har han tjänstgjort i 35 år och var nu rikets äldste poststationsföreståndare.
Den gamle lärarveteranen sörjes utom av församlingsbor, lärarekamrater och många gamla vänner närmast av maka och barn, av vilka sonen Victor är barnavårdsinspektör i Stockholm, Henric kyrkoherde i Sanda, Rudolf lärare i Gothem, Simon lärare vid Hästnäs och Harald lärare i Lysekil samt dottern Anne-Louisa
föreståndarinna vid Hammenhögs lanthushållsskola.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 19 december 1932
N:r 295

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *