Sjöförklaring aflades i lördags

inför engelske v. konsuln härstädes af befälharvaren å vid Salvorev förolyckade ångaren Blue Cross. Den lyder i sin helhet sålunda:
Vi lämnade Reval den 13 Januari kl. 7,45 f. m. i ofvannämda fartyg, som befunnits gods, tätt och starkt, och fortsatte resan utan att något märkligt inträffade, till omkr. kl. 10 e. m. samma dag, då vi lemnade Dager-Ort fyr som pejlades i SO 1/2 O på 16 mils distens från fartyget. Derefter sattes kurs SV till S. En frisk bris blåste fram OSO, som snart växte till storm, så att fartyget både för- och akterut tog in mycket vatten, som omedelbart frös till is till en tjocklek af 7 eller 8 tum, byars tyngd gjorde fartyget så djupgående, att det knappast ville segla och styra. Stor svårighet var äfven att hålla rortaljan fri från is, och besättningen var åtskilliga timmar sysselsatt med försök att göra akterskeppet fritt från is. Fartyget arbetade emellertid häftigt och tog in mycket vatten på däck, som fylde kajutor och skansar med vatten. Derefter styrdes S till V 1/2 V korrekt magnetisk kurs till middagen den 14 Januari,
hvarvid sådan snötjocka rådde, att ingen observation kunde tagas för att bestämma fartygets läge. Derefter styrdes SV till S till 3,15 e. m., då styrman, som hade vakten, observerade bränningar förut, hvarför han genast lade rodret om babord och stoppade och backade maskinen, men fartyget stötte omedelbart på ett grund, som sedermera visade sig vara Salvoren, och stod orubbligt fast. Såsom sedermera befunnits, gick en stark ström fram der i vestlig riktning, och då fartyget var så fyldt med is och i följd deraf gick så sakta framåt, hade denna ström stort valde öfver detsamma och förde det i ett helt annat läge, än det med anledning af den styrda kursen skulle innehaft.
Sjöförklaringen var undertecknad af:
Jos. R. Nicholsson, kapten,
E. Coartney, styrman, och
Oluf Olssen, timmerman.

Gotlands Allehanda
Måndagen 28 Januari 1889
N:r 12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *