Från landsbygden. Fårö.

FÅRÖ, 27 aug.
Ett mycket kraftigt åskväder hade vi här på Fårö i lördags e. m. Redan vid middagstiden hördes västlig riktning ett jämt mullrande av åska, som vid tvåtiden dragit sig upp över ön med ovanligt starka blixtar med åtföljande kraftiga knallar. En blixt slog ned i Eke, där spår syntes efter den. Denna första del av åskvädret drog norr aver, men samtidigt härmed kom ett nytt mycket hotande moln upp från syd och urladdningen var nu så våldsam och o-N anl.ig att man ej haft dess like på flera år. I ett dånade åskan, och intensiva blixtar flammade i de mörka molnen. Åskdundret påminde mycket om kanonaden »Albatrossdagen» anno 1915. Utanför Holmudde passerade samtidig en motorskonare och en lastångare på nordgående, och som åskmolnet drog öster över syntes de ha varit inne i själva centruie av ovädret, där regnet tycktes något våldsamt. Uppmätt regnmängd kl. 7 på kvällen var 7,7 mm. starkast var åskvädret omkring 3-4 e. m.
Rågskör den har nu pågått härute under en 14 dagars tid. Bärgningsvädret har nog just inte varit det bästa, dock torde det allra mesta blivit gott bärgat, tack vare att det emellanåt varit uppenällsväder med solsken och blåst. Höstsådden av råg har ock på sina håll tagit sin början, fast lantmannen varit betänksam mot att så ut den nyuttröskade rågen, enär den ömsom är rå och uppblött av det myckna regnet, så att den först behövde torka en tid innan den lägges iorden.
Få lantmän kunna väl minnas så lång mellantid mellan hö- och rågbärgningen som i år, då rätt så mycket arbete i år kunnat utföras medan »rågen mognar». Tyvärr har väderleken varit opasslig för flundrefiske m. m:, så att augusti som är själva »fiskmånaden» av flundror, i år givit ovanligt dåligt resultat. Däremot har det i år varit ett ovanligt rikt blåbärsår. stora vidder här ute i Avanäset ha varit översållade av blåbär. Blåbärsskörden tycks ock på senare åren tagit herraväldet över lingonen, en följd av att fåren ej fritt få gå på bete i Avanäset, ty vintertid ar blåbärslind ett förträffligt bete för »lammen».
God lingonskörd ser det dock ut även bli i år, fast mognaden är nog betydligt försenad; därför ett gott råd till samtliga lingonplockare: Skörda ej bären halvmogna, utan låt denn stå i fred tills de äro mogna, ty vinner alla parterna på – båda säljare ock köpare.

Gotlands Allehanda
Fredagen 31 Augusti 1928
N:r 204

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *