Från landsbygden.

Norra Gotland, 14 April.
Vårplöjningen har tagit sin början.

Den s. k. Ledinska sågplatsen i Stenkyrka med såghus har i dagarne köpts af hr, O. J. O. Olofsson, som deri ämnar uppsätta lokomobil i och för sågning.

Fattigdomens lott, Häromdagen väcktes en fattigstugugamma i en socken på norr midt i natten af ett bett i näsan. En råtta var attentatorn, En kamrat till henne blef en natt förut biten i läppen af ett dylikt kräk. Der i socknen få fattighjonen sällskap gratis, om de blott vilja släppa till nasus för »huggsexa».

I en obehaglig situation befann sig häromdagen en fiskare från Lickershamns fiskläge. Litet mera »barlastad» än vanligt skullo vår man på qvällsqvisten kl. 9 köra en genväg hem, men kom vilse i skogen, Han steg då af skjutsen och band hästen vid ett träd för att ostördt kunna egna sig åt rekognosceringen efter rätta kosan. Efter många kryssningar, körändringar och »kapsejsningar» fick han teg i riktiga kosan.
Nu skulle han återvända och »kojra haim russi», men i mörkret och töcknet hittade han ej hästen, utan måste knoga sig iväg ensam.
Djuret svettigt i början fick då stå i 7 långa timmar under köld och hunger.

Södra Gotland, 16 April.
Strömmingsfisket för detta år har nu härstädes tagit sin början med tämligen vackert resultat. Förliden natt erhölls vid Vamlingbokusten 8—12 valar och vid Hamrakusten ända till 20 valar, allt för man på fyra garn. Strömmingen, som till följd af den isfria vintern är af tämligen god beskaffenhet, har betingat ett pris af 40—50 öre valen.

Hafresådd lär af en och annan landtman som haft höga åkerjordar i dagarne företagits. Såvida ej regnväder inträffar, kan man antaga att vårsådden kommer i full gång under instundande veckas lopp.

Extra kommunalstämma hölls i går i Sundre med anledning af en från Öland ankommen skrifvelse om cirka 40 kronors ersättning för fattigvårdsunderstöd åt gamle båtskepparen Nils Viderström, som förliden höst reste dit för att med något stenhuggningsarbete söka sig förtjenst, men som han af bräcklighet och oförmåga att arbeta måste anlita fattigvården beslöt stämman att en kommunens medlem i dagarne skulle afresa till ort och ställe för att betala ersättningen och hemforsla mannen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *