En arkitekt, som heter duga,

har i dessa dagar på folkhögskolestyrelsens ordförandes framställning uppgjort ritning till det — man må så hoppas — nya folkhögskolehuset i Hemse. Arkitekten är ingen mer och ingen mindre än vår berömde etsare Axel Herman Hägg, hvilken gom bekant vistats på sitt sommaraöje å Katthamra i sommar.
Landshöfding Poignant framstälde förra sommaren till herr Hägg, om han skulle vilja göra en skiss till otvannämda bygnad, hvartill han förklarade sig villig, så fort tiden medgaf. För omkring 14 dagar sedan erhöll herr Hägg nödiga uppgifcer om bygnadens behöfliga dimensioner o. s. v. och i går aflemnades den färdiga ritningen, icke en byguadsritning i vanlig mening, utan en teckning af det beramade huset, stäldt i den vackra omgifning det skulle få.
Huset är i en enkel men särdeles tilltalande villastil med utskjutande flygel och stor veranda. I den ena ändan tänkes inrymd folkhögskolan, i den andra landtmannaskolan. På öfre botten är beräknad plats för rum åt andre läraren samt till frökontröllanstalt. Huset tänkes bygdt af upprättstående virke med lister öfver fogarne.
Att ritoingen är ett sannskyldigt litet konstverk, torde väl icke behöfva sägas, då hr Hägg icke tvekat att signera den. Han har öfverlemnat den såsom en gåfva åt den blifvande folkhögskolan, der den väl en gång kommer att intaga hedersplatsen bland skolans samlingar.
Herr Hägg jämte familj lemnar om lördag Gotland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *