Från landsbygden.

Ronehamn, 22 April.
Bränvinsfrågan i Rone. Allmän kommunpalstämma har hållits för att afgifva yttrande öfver af hr G. Cramér sökt utminuteringsrätt af spiritnosa å Ronehamn under år 1891. Nämden tillstyrkte. I debatten, som derefter vidtog, yttrade sig först flera nykterhetsvänner, hvilka framhöllo att de yrkade afslag å den gjorda framställningen och att de motarbetade spritvaruhandelns återinförande i kommunev, icke för att skada vare sig kommun eller handelsplatsen utan tvärtom för att gagna den. idare att arbetet utginge från nykterhetsvänlig synpunkt och från kärlek till nästan och dess väl, att vinster, influtna för sådan handtering vore tvetydiga pengar såväl för kommun som enskilda och hade troligen föga välsignelse med sig och vore således mera till skada än gagn för ett samhälle.
På den andra sidan ansåg man att diskission här vore öfverflödig och ansåg den vira bjertnupenhet och nykterhetspredikningar samt hemstälde till ordf. att framställa proposition. Men på särskild uppfordran till sökanden att framlägga de skäl hvarpå ansökningen grundades framhölls å denna sida att handeln led af krogens bortovaro, att sådana funnos annorstädes, att kommunen hade vinst af densamma och att det vore orätt att försvåra åtkomsten af bränvin för de med torftiga lifsförnödenheter begåfvade fattige, då den rike och ämbetsmännen icke allenast hade de timliga gåfvorna i rik mängd och dertill använde dyrbara viner och annan spirituosa. Vidare tillkännvagaf sökanden att han bjudit och erbjöde sig att, ifall han erhölle den sökta rättigheten, till kommunen årligen betala 900 kronor, tilläggande att i motsatt fall borde de, som i dag röstade häremot, betala nämde summa.
Derefter skreds till votering, som utföll sålunda, att stämman med 2,982 röster af 42 röstande mot 1,199 röster af 32 röstande biföll och beviljade den sökta rättigheten. En mot detta beslut reserverade sig kyrkoherden, jänte 26 andra stämmoledamöter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *