Landsbygden.

Hamra, 18 Januari.
En postfråga Pressen är en makt säger man, Nåväl! Vi tro det, men då bör man få del af hvad pressen framalstrar och det i rättan tid. Postverket drager ju derom bestyr och att denna inrättning på senare tiden vidtagit många förbättringar på vår ö är ostridigt. Dock finnes tyvärr ännu socknar, som i detta hänseende kunna anses vara något styfmoderligt behandlade och deribland är Hamra en. Under det att grannsocknarne få sin post hem till sig 3 till 4 gånger i veckan, skall Hamra hämta sin på Burgsvik, dit folket från socknens södra del har omkring 1 1/4 mil. Det är klart att posten högst sällan blir hämtad från Burgsvik, ty hur nyfiket och kunskapstörstigt ett folk kan vara, undvara de hellre sin post än att gå 2 1/2 mil för att sedan i ostörd ro sluka »nyheterna». Posten hämtas nu, enl. öfverenskommelse socknemännen emellan, turvis af dem sjelfva en — säger I — gång i veckan, näml. hvarje lördagsafton, för att den sedan skall kunna utdelas på söndagen vid kyrkan. Det kan således ej blifva fråga om »Dagens nyheter», alldenstund oftast föregående veckas Stockholmspost först efter 8 till 10 dagars tid kommer adressaten tillhanda. Oftast händer ock, att då posten på? lördagsaftnarne Nicke anländer till utdelningsstället förr än kl. 8—9, många som gått lång väg och väntat 3 till 4 timmar, dock måste återvända hem utan den efterlängtade posten. Det är ej underligt, att man hellre är utan både tidningar och bref, och nöjer sig med hvad den vanliga »snällposten» har att förkunna, om ock föreställningarna om händelsernas gång blifva sneda och oriktiga. Pressen och en regelbundet ordnad postgång kan dock mycket bidraga till afbjelpandet af dessa missförhållanden. Erkännande postverkets redan gjorda uppoffringar på andra orter i vårt land hoppas vi att nämde inrättning skall göra hvad görligt är äfven för — Hamra. T. ex. skulle icke gångbudet, som för posten från Burgsvik till Vamlingbo kunna göra omvägen förbi Hamra kyrka. Väglängden skulle derigenom ökas med knapt 1/2 mil (om den nyanlagda genvägen begagnades). Vi hoppas!

En kreatursförsäkringsförening för Öja pastorat bildades för några dagar sedan vid ett sammanträde mellan socknemän från Öja och Hamra dervid stadgar, hvilka innehålla många djurskyddsvänliga paragrafer, antogos.
På tal om djurskydd kan jag meddela att slagtmasken tör det mesta användas vid slagt af större djur, ja till och med till svin, tack vare djurskyddsföreningens nitiska bemödanden.

Snufva, rysk och svensk om hvarandra, härjar bland folket.

Hörsne, 25 Jan.
Såsom någonting ovanligt må nämnas, att idag på morgonen en mindre flock vildgäss, fyra till antalet, syntes styra kosan söderut.

Ejsta, 24 Jan.
Belöning för trogen tjenst. Efter gudstjenstens slut tilldelades klockaren i Ejsta en större silfvermedalj för sin mångåriga tjenst i församlingen, hvarpå prosten Alfvegren höll ett längre anslående tal, öfver plikttroheten och dess betydelse så i det stora som det lilla.
— Här rasar den s. k. ryska snufvan och lägger ner både stor och liten, gammal och ung. Mycket dertill bidrager nog den omvöxlande väderleken: ibland yrväder och så återigen tjock och disig luft.

Apropå yrväder så hade vi ett sådant här i söndagsqväll, så det var riktigt svårt, som man brukar säga, att sätt näsan utför dörren. Likväl funnos många, som voro uteoch reste till och med lång väg, för att komma på »teatern», som var tillstäld i en grannsocken, hvarest återgafs »Fritjof kommer till kuvg Ring».

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *