Havdhem-bo äldst på ön, 99 i höst.

Gotlands nu äldste invånare fyller 99 år den 9 oktober i år. Det är f. d. jordbrukaren ALBERT JOHANSSON, Kälder i Havdhem, som då kommer upp i denna aktningsvärda ålder. Han är född vid Burge i Hablingbo och genom giftermålet med Karolina Hederstedt 1890 kom han till gården Hemmungs och inköpte sedan gården Kälder i Havdhem år 1902.
Gården övergick 1925 till mågen Karl Konradsson, vilken gifte sig med dottern Anna. Kälder brukas i dag av lantbr. Gösta Johansson, som övertog gården vid giftermålet med dotterdottern Ingrid. Kälder har således gått i arv i tre generationer. Förutom dottern Anna finns ännu en dotter i livet, Karin, gift med Valdemar Lindberg, Rone. Albert Johansson bor nu tillsammans med dottern Anna, dotterdottern Ingrid och dennes maka Gösta, vilka ger åldringen den bästa tänkbara vård.
Förutom att Albert Johansson är öns äldste kan släkten också stoltsera med att ha fem generationer i livet. Dotterdottern Ingrid har nämligen en dotter, Britta, gift med Matts Hermansson, Havor i Havdhem, som i sin tur har en son på fyra månader. — Det är väl också något av ett rekord.
Åldringen är ännu relativt vital och följer med stort intresse allt vad som rör sig i tiden, men kan på grund av blindhet, som han ådragit sig vid en ögonoperation, inte utföra så många sysslor. Han är dock uppe och klädd hela dagarna och lyssnar gärna på radio. Många minnen bär gamlingen med sig från sina många år som lantbrukare och’ han tycker mycket om att tala om och jämföra forna dagars och nutidens jordbruksarbete. Intresset för sjön och fiske har alltid funnits då han är uppväxt nära havet och han har också många gånger under sina yngre dagar utmärkt sig som en skicklig fångstmån och naturkännare. För många år sedan var han engagerad i det kyrkliga arbetet genom att tjänstgöra som kyrkvärd. Något annat handikapp utöver sin blindhet har han inte känning av och trots den höga åldern har han hittills klarat sig från några allvarligare sjukdomar eller krämpor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *