Dödsfall

Efter en tids sjuklighet avled i fredags mekanikern Konrad Löfgren, Hammars i Lokrume. Den bortgångne, som i förra månaden fyllde sjuttiofem år, var innan han kom till Lokrume lantbrukare i Garda, där han också var född.
I sin ungdom ägnade han sig åt arbeten på det mekaniska området. Efter anställning vid Etelhems mejeri kom han till Visby, där han hade anställning dels vid mudderverket i Visby hamn, dels också vid Visby-Västerhejdebanan. För omkring 45 år sedan återkom han till Garda, där han övertog sin svärfaders gård vid Autsarve, en 1500-talsgård, och där nedlade han ett intresserat arbete på gårdens skötsel samt gjorde omfattande förbättringar särskilt när det gällde byggnaderna. Sin ungdoms intresse för det mekaniska släppte han inte heller, utan han hade ordnat en välförsedd verkstad, där han var bygdens folk behjälplig med allehanda arbeten, särskult när det gällde jordbruksmaskiner . Förett femtontal år sedan överlämnade han gården till dotter och måg och flyttade själv till en son i Lokrume, som ävenledes är mekaniker, och var sonen behjälplig med arbetet i verkstaden. På senare år har han företrädesvis ägnat sig åt snickerier och bl a tillverkade han den kända gotlandsljusstaken.

I det kommunala livet tog Konrad Löfgren på sin tid livlig del under tiden i Garda. Sålunda tillhörde han kommunalfullmäktige, var ordförande i fattigvårdsstyrelsen i många år, vidare föreståndare för sockenmagasinet m. m. I den religiösa verksamheten deltog han alltsedan ungdomsåren. Under många år var han ordförande och kassör i Garda friförsamling samt föreståndare för dess söndagsskola. Då församlingen uppförde sitt missionshus tog L livlig del däri och gjorde f ö upp ritningarna till detta. Den praktiska utformningen denna lokal fått är till mycket stor del hans förtjänst. Slutligen kan nämnas att den nu bortgångne, sedan han kom till Lokrume, anförtroddes ordförandeskapet för Martebo friförsamling, inom vilken han också var föreståndare för söndagsskolan.
Närmast sörjes den avlidne, som var änkeman, av dottern Astrid och hennes make i Garda, sonen Bertil, verkstadsägare i Lokrume, och hans maka samt barnbarn och systerar.

Förre hemmansägaren Johan Hansson, Grinds i Vallstena, avled på söndagskvällen i sitt hem. Han skulle på tisdagen ha fyllt 89 år. I unga år övertog han fädernegården vid Grinds och brukade den sedan på ett mönstergillt sätt, byggde och reparerade. Han anförtroddes också under åren en mängd kommunala uppdrag såsom ledamotskap av kyrko- och skolråden, kommunalnämnden m fl. I jordbrukarnas föreningsrörelse och dess politiska sammanslutningar tog han livlig del och var även med som initiativtagare och kassör i Linamyrs utdikningsföretag. Gården hade han sedan en del år överlåtit till en av sönerna. Den bortgångne hedersmannen sörjes närmast av barnen, Hilding, lantbrukare vid Nygårds i Vallstena, Klara, gift med bilmontör Lennart Hellgren, Visby, och Gustav, som övertagit hemmet, samt sonhustrur och barnbarn. Makan avled för 30 år sedan.

Gotlänningen
Måndagen 28 Mars 1960
N:r 73

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *