Från landsbygden.

Rone, 23 September.
Utskänkningsfrågan härstädes, som af vissa personer gjorts så vigtig för denna kommun att klagan förts ända till k. m:t öfver landshöfdingeembetets beslut om dess upphörande 1 Nov. är nu afgjord. K. m:t har icke funnit skäl ändra sin befallningshafvandes beslut.

Många förrättningar hade v. pastorn härstädes i går. Två gudstjenster, två söndagsskolor, barndop, vigsel, missionsbön eller andligt föredrag och till sist i sena qvällen ynglingaföreningsmöte i skolan.

En båt, hvari befunnosig två personer, seglade omkring en dag i förra veckan härutanför.
Lyckligtvis kom en annan båt snart till hjelp, annars hade döden varit så godt som gifven.
Orsaken var att seglen voro för hårt skotade i de kastbyar som samma dag blåste.

En oxe förlorade en landtbrukare helt pe ligt i förra veckan. Han hade arbetat dagen förut, men låg död på betesfältet morgonen derpå. Veterinär har dock förklarat sjukdomen ej smittosam. Oxen var ej försäkrad.

En hemsk historia berättas från Eke om en minderårig flicka, 14 år, hvilken lär befinna sig i hafvande tillstånd.

Andra klöfverskörden lemnade god och riklig afkastning, likaså tyckes äfven potatisen göra, ehuru den nog äro mer eller mindre skadad af röta.

Försöksfältet vid Davide skördades i förra veckan och många ha förvånats öfver den rikliga, kärniga och vackra gröda, som der vuxit på myrmark.

Södra Gotland, 21 Sept.
Sjöfynd. En fiskare i Hamra, som häromdagen höll på med torskfiske, hittade i öppna sjön flere sönderslitna strömminggarn öfverfalla med fisk, som dock nu var så förskämd, att det var svårt få den bergad för den elaka stankens skull. Garnen och »klabbarne» äro försedda med bomärken. Det tyckes som de tillhört en »drifraij», hvilken blifvit af ångbåt afskuren.

Sen rågsådd blir det för en del på orten, som ännu icke kunnat så sin råg i brist på regn, och den som är sådd ser mindre lofvande ut.

Fiskbrist måste vara rådande i vissa delar af landet att döma af de många »Nådergutskjutsar», som dagligen besöka våra stränder för att förskaffa sig torsk, af hvilken fisksort de sista dagarnes fångst varit mindre gifvande. Fiskhandlare kuuna vissa dagar räknas itjogtal. Strömming fås ej.

Fåren torde i år vid den blifvande »lamsamlingen» 2 Okt. komma till ett ganska högt pris, emedan en företagsam bonde här i trakten hela sommaren gjort en mängd uppköp af får (äfvensom af nöt), hvilka han fört till Stockholm, Han har betalat jämförelsevis bra.

Potatisupptagningen på söder har börjat och torde instundande vecka blifva allmän. Det tros blifva rik skörd, men en del är dock skadad af torrröta.

En rättegång mellan finske skonerten Kuopios befälhafvare kapten A. V. Jansson å ena sidan och lotsförmannen L. G. Holmberg Faludden i Öja, hemmansägaren N. L. Olsson Nore i Vamlingbo och Karl Jacobsson Vestergårda i Sundre å andra, är börjad, i det att den förre af de senare är iostämd tillrådstufvurätten i Visby för utfående af bergarelön för ofvannämde skonert, hvilken som bekant kantrade utanför Hoburg natten mellan 30 och 31 sistlidne Juli. Sökandena, som påstå sig hafva hittat och bogserat fartyget in i Vändborgvik, der de förankrat detsamma samt bergat i land en del af riggen, hafva som ersättning derför begärt 1200 kr., men kapten J. anser sig sjelf som hittare och bergare, emedan hans fartyg 12 Augusti i svår storm och hård sjö kom, obemannad: med kölen i vädret, drifvande mot stranden, der han sjelf var närvarande och var den förste som grep i spillrorna, som slogos iland. Några Sundrebor lära hafva hittat fartyget 4 Aug., och som de icke kunde sköta en sådan affär, lemnade de ofvannämde personer, samt Jacob Pettersson Sallmunds i Hamra, allt i händer. Derefter bogserades med tillhjelp af vind och ström skonerten in under Lillgrund, der han qvarlåg till 12 Aug. Ryktet förmäler att förtöjningen sagde dag kapats, hvilket påstående kapten J. tror sig med vittnen kunna bestyrka, I stämningen sägs, att de hittat fartyget 4 Aug. och bogserat in det i Vändburgsvik 12 Aug. under svår lifsfara.
Kapten J. lär hafva sökt genstämning. Ortens befolkning motser utgången med intresse. En del af lasten har forslats till Burgsvik.

Gotlands Allehanda
Måndagen 23 September 1889
N:r 109

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *