Från landsbygden.

Södra Gotland, 10 Juni.
Väderleks- och skördeförhållanden. Allmän sorg och klagan spörjes öfverallt både när och fjerran öfver den långvariga och hårda torkan, som nu gjort sig gällande. Klena utsigter för erhållande af foder och föda till ett kommande år, förefinnes mångenstädes. På torra och högländta åkerfält står rågen redan hvitnad såsom till skörd; klöfver- och timotejvallarne se ut som elden härjat dem. De svaga kornbroddarne, som förmått skjuta upp ur jorden, stå der med hängande hufvud och vissna och dö bort för hvarje dag af brist på vätska. Hvetet följer exemplet på många ställen. Den tryckande hettan, som ofta stigit öfver 30 gr. C. i skuggan, bidrager äfven, i icke ringa mån, att påskynda alla sädesslags förintelse och död. Brunnar och bryor börja utsina, så att fara är för handen att det blir vat enbrist både för folk och kre.tur, mångenstädes. Landtmännen skåda med förhoppningsfulla blickar på hvarje molntapp på himlafästet, att den åtminstone måtte skänka någon droppe regn, men förgäfves, de försvinna åter lika som de kommit för att åter lemna ram för solens brännheta strålar. Särskilda förböner ha i åtskilliga landskyrkor hållits dessa dagar med anledning af den stora bristen på regn.

Ett hastigt dödsfall omtalas från Habblingbo, der en bondhustru i förra veckan efter det hon vid brunnen hämtat ett ämbar vatten vid inkomsten i köket klagade öfver smärtor i hufvudet. Inom några minuter var lifstråden afklipt. — Såsom anmärkningsvärdt förtjenar nämnas, att den aflidnas moder en mycket åldrig gumma, som var bosatt i Fide socken, lemnade jordelifvet efter en längre tids sängliggande sjukdom samma dag som dottrens stoft invigdes till den sista hvilan i jordens tysta sköte.

Olyckshändelse. En bygnadsarbetare råkade i slutet af förra veckan att med en yxa skada sig så illa i ena foten, att läkarehjelp genast måste anlitas, hvarefter han med skjuts måste föras till sitt hem, der han troligtvis för en längre tid blir sängliggande och urståndsatt till förrättande af något arbete.

Olycksfall å kreatur ha också återigen inträffat på Söder på ett par ställen. En mindre hemmansägare, som ägde ett par oxar förlorade den ena af dessa häromdagen helt plötsligt och på ett annat ställe måste en ko, till följd af hastigt påkommen sjukdom nedslagtas. I båda dessa fall voro djuren — som vanligt — oförsäkrade, alltså kännar förlust för ägarne.

Strömmingsfisket har nu en tid varit alldeles flau å kusterna härute, så att nätt och jämt torskbete kunnat erhållas. Torskfångsten har deremot lönat sig särdeles bra, ända till öfver tjugo tjog för dag på man, och dertill har torsken varit af jämförelsevis god beskaffenhet, i förhållande till årstiden. Äfven flundrefisket har, på åtskilliga ställen, i olikhet med de föregående åren, utfallit tämligen fördelaktigt för fångstmännen.

Från Vamlingbo har jag hört berättas att sprängning af eng. ångaren »Eskdales» förskepp, för att åtkomma den deri qvarligginde lasten, nu pågått under sistförflutna vecka, med den påföljd att en mängd plank (enl. uppgift omkr. 200 tolfter) ha ilandförts. Detta arbete lär dock ännu pågå, alldenstund det i den nu rådande brådskan med jordbruksgöromål varit svårt att erhålla så stort arbetsmanskap som erfodrats. Dagspenningen som förut varit 2 kronor, har nu höjts till 2:50 kr. enligt hvad mig berättats, Konsul Öfverberg, som är ägare af trävarorna, lär ha för afsigt att på stället bortauktionera det ilandförda träpartiet.

Hemse, 13 Juni.
Hemmansägaren Jakob Johansson Asarfve i Hemse äger en tacka, som under en tid af 11 månader haft 6 ungar, d. v. s. 2 gånger trillingar. Af dessa har hvardera gången 1 uppfödts med mjölk i ladugården. En af dessa utackorderade ungar har blifvit så tam, att han som en hund följer husets folk öfverallt.

Rone, 12 Juni.
Konfirmation
af årets nattvardsungdom förrättades härstädes af v. pastor Youngberg i fredags, då barnens föräldrar och en mängd andra församlingsbor voro tillstädes. Tillsammans voro barnen i år 47 till antalet, deraf många från Hemse och andra närgränsande socknar.
Samma dag gick ett starkt åskväder, som det såg ut, öfver mellersta delen af landet, nordvart härifrån, men vi fingo ej något af det så efterlängtade regnet.
Gåfva i form af offer frambar församlingen pingstdagen, då ungdomen begick nattvarden, till pastor Youngberg.
Annandag pingst höll skoll. Rosvall från Eskelhem ett nykterhetsföredrag i skolhuset, som åhördes af en talrik folksamling (fullt hus) och derefter talade i ämnet äfven v. p. Youngberg. Föredraget hade god halt och intresserade åhörarne.

Åskslag.
En vänlig åskstråle slog 27 sistlidne Maj på morgonen ned i en mindre manbygnad i Eke, Dervid splittrades endast ena hörnet på skorstenen, rispade här och der på dörrar och trappor, men antände ej, ehuru det var spåntak. Det må man kalla en vänlig åskstråle.
I dag har härstädes under 3 timmar fallit ett visserligen icke tillräckligt men godt och välgörande

reqn.
Detta måtte väl komma att svalna de myckna insekter som enligt iakttagelse på såväl höst- som vårsädesfätten i år äro särdeles talrika och hvilka på grund af värmen utvecklat sig med otrolig snabbhet.
Af det i våras sådda kornet har på många fen knappast tredjedelen kommit upp för torkan.

Gotlands Allehanda
Fredagen 14 Juni 1889
N:r 67

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *