Från landsbygden.

Hemse, 10 Maj.
Vattenbrist
är det allaredan mångenstädes, så att en och annan måste köra vatten till kreaturen. I dag på morgonen fingo vi en liten »växtmyr», men dock otillräcklig för att lemna något för brunnarne.

Festligt emottagande.
I söndags qväll vid elfvatiden ankom hit från Slite öfver Barlingbo med extra tåg doktor Nyberg med sin brud. Oaktadt den sena timmen voro vid tågets ankomst flera hundra personer närvarande. Derefter troppade folkmassan ut åt läkarebostället, som af hemmavarande vänner blifvit klädt och smyckadt, hvilket företedde en ståtlig anblick af flaggor och vimplar samt kulörta lyktor. Kronan på verket satte dock det praktfulla fyrverkeriet af bengaliska eldar och smattrande raketer, som på åskådarne gjorde ett behagligt intryck. Det hela slöt efter ungefär en timmes förlopp, då folkmassan skilde sig åt, belåtne med sin afton.

Hemse arbetareförenings understödskassa
är namnet på en härvarande förening, hvars syftemål är att bilda en sjuk- och begrafaingskassa, der hvarje medlem under sjukdom har att uppbära; penningebidrag, med fem kronor i veckan, dock frånräknade de sex första dagarne. Vid medlems död erlägges af hvarje efterlefvande médlem 50 öre. Inträde i föreningen vinner hvarje man eller qvinna inom Hemse och Alfva socknar, som erlägger en bestämd afgift. Föreningen, som är nybildad, räknar redan ett stort antal medlemmar af alla samhällsklasser. Den lilla afgift, man här erlägger, är för den friske en småsak, men mången gång kan den vara för den sjuke en välkommen hjelp.

Kärleksäfventyr med snöpligt slut.
Om en viss småländing, hvarom här länge varit tal, vill jag nämna några ord, emedan slutstrofen i dagarne utspelts. Den här ifrågavarande personen hitkom för ett par år sedan, då han såsom varande kunnig i ett yrke blef antageu hos en mästare, hvilken så att säga födde upp ormen vid sin egen barm. Länge hade vår man ej varit på stället förr än denne kom i ett intimt förhållande till mästarens kära hälft, Hvilket förhållande häraf uppstod i familjen kan man lätt tänka sig; det gick ända derhän att mästaren måste taga till reträtten och söka sig annan bostad. Detta var nog också det första mästerstycket vår gesäll utförde — Men i förra månaden tog saken en annan vändning, ty gesällen gjorde ett grepp som var förbjudet, så att han fick göra bekantskap med rättvisan och hvad följden blef veta vi redan: katastrofen med åtta månaders fängelse.

En ilsken orm.
Följande historia torde förtjera omnämnas. Den förefaller otrolig men är dock öfverensstämmanne med verkliga förhållandet.
För en tid sedan hände sig en dag, att en person, som var ute på jagt, kom i delo med en huggorm af värsta. slag, ty denne lät ej skrämma sig utan började eftersätta jägaren med otrolig hastighet, så att denne3ej hann vända sig om och gifva honom en salut. Så fortsattes jagten en stund, tills skytten fick så långt försprång att denne hann ge reptilen en svärm hagel, som bokstafligen förvandlade honom till trasor.

Strömmingfisket
på ostkusten är nu ganska gifvande och storamängder utbjudas här dagligen. I förra veckan såldes här strömming för 20 öre valen.

Fide, 10 Maj.
Det största sandstensblock,
som hittills veterligen blifvit upptaget ur stenbrotten: här, forslades häromdagen till Hemse jernvägsstation, f. v. b. till Visby, af en hemmansägare vid Sigdarfve i Näs, för god betalning. Men så var det heller ingen annan i orten, som ville eller kunde åtaga sig samma forsla för tyngdens skull, som sannerligen fordrade verkligt starka redskap och dragoxar.

Gotlands Allehanda
Fredagen 13 Maj 1887
N:r 38.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *