Från landsbygden.

Östra kusten, 28 Aug.
Rågsådden
har af en del jordbrukare företagits tidigare i år än vanligt. Att kustborna alltid så någon dag tidigare än inåt landet, är en känd sak, hälst i Östergarns socken, der de alltid ha en säker tillit till Magnus; men i år sågos såningsmän redan 16 Ang. beså klapperjordarne i allmänningsåkern »Nyan» utanför När och Lau socknar. Äfven i Alskog lär sådden ha börjats den 16 och 17, hvartill man lockats af något obetydligt regn, som fallit, och förespådd uthållig torka. I de nämda socknarne är delvis sådt och delvis osådt. I Garda, Lye m. fl. socknar osådt. Dasådda åkrarne förete en bedröflig anblick: på afstånd skönjes en matt grönska och vid närmare påseende äro de tunt uppkomna broddarne låuga och veka Af hvad som är sådt efter 18 Aug. har blott en sjettedel grott.

Torkan
håller på att utsina vattenställena, beröfva träden sina löf, i synnerhet hasselbuskarne, som på högländt mark redan stå nakna, och hindrar potatisen att växa, samt är en hård fiende till de vårsådda klöfvervallarne.

Egodelningsrätt
är samtalsämnet i dessa socknar. Emellan Närs sockens skifteslag och enskilde hemmansägare i Lau bar egodelningsrätt biträdt i många dagar och gjort stora förändringar. Öfver egaodelningsrättens beslut, att Gumbalde i Lau och Petarfve i Garda hemman skulle byta de i allmänningsåkern »Nyam» befintliga jordar har Gumbalde klagat till högre rätt, anförande att egodelningsrätten förlagt deras jord 1/4 mil ifrån släkedye, till hvilken deras jord nu legat på 300 fots afstånd. Öfverrätten har nu genom kronobetjeningen delgifvit alla delägarne besvärshandlingarna och infordrat förklaring. Delägarne, som tycka, att vägarne hafva varit hufvudsak och planerna bisak i det vackra pappersskiftet, låta det bero och tiga hellre och lida.

Gotlands Allehanda
Fredagen 3 September 1886
N:r 71.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *